SVETA NIJE UZIMAO PUŠKU: Posle hapšenja, Priština danas odlučuje o daljem postupku protiv Svetomira Bačevića

D. ZEČEVIĆ

24. 12. 2020. u 06:34

SRBINU Svetomiru Bačeviću (56) iz Belog Polja kod Peći, kojeg je kosovska policija uhapsila u utorak po podne u ovom gradu pod sumnjom da je počinio navodni ratni zločin, određeno je policijsko zadržavanje od 48 sati i on se nalazi u pritvoru u Prištini.

СВЕТА НИЈЕ УЗИМАО ПУШКУ: После хапшења, Приштина данас одлучује о даљем поступку против Светомира Бачевића

Uhapšen ispred kancelarije notara

Posle privođenja u Peći i prebacivanja u pritvor, prema rečima Svetomirovog brata Milića Bačevića, danas će nadležni sud u Prištini odlučiti o daljem postupku

Bačevića su uhapsila dvojica pripadnika kosovske policije dok je u Peći pokušavao da izvadi lična dokumenta. Bio je ispred kancelarije notara, dok je njegov brat sa suprugom bio u kancelariji.

- Jedino što sam saznao jeste da je posle saslušanja prosleđen u Prištinu, a i dalje očekujem da nam advokat saopšti koje se krivično delo mom bratu stavlja na teret - kaže, za "Novosti", Svetomirov brat Milić Bačević.

On nam je i u sredu ponovo kazao da je mnogo zabrinut za bratovo zdravlje jer ima ozbiljnih zdravstvenih problema. Zbog načetog zdravlja, Svetomir nije, kako kaže, ni služio vojni rok.

- Zato što nije bio u vojsci, nema govora o tome da je bio pripadnik bilo kakvih vojnih formacija - kaže Milić Bačević. - Siguran sam da iza svega stoji Albanac kojem nisam želeo da prodam kuću. Morali smo da je prodamo, ali ne njemu nego drugom kupcu, takođe Albancu, koji nam je prvobitno uzurpirao deo dvorišta i deo kuće koja je potom porušena - objašnjava Milić.

On, takođe, kaže da je u njihovom selu, Belom Polju, do 1999. bilo na desetine srpskih kuća, ali da je poslednjih godina, nažalost, ostalo svega nekoliko staračkih domaćinstava.

Predsednik Privremenog organa opštine Peć, Miloš Dimitrijević, rekao je posle Bačevićevog hapšenja da je on raseljeno lice i da živi u Gornjem Milanovcu, kao i da je ranije mnogo puta dolazio u rodno selo kraj Peći.

- Svetomir Bačević je do 1999. bio poštar u Peći i nikada se na njega niko nije žalio, niti je učestvovao u bilo kakvim sukobima - kazao je Dimitrijević. - Iako je bezbroj puta ranije dolazio u rodni kraj, očito da ga je neko prijavio iako bez ikakve osnove.

NA METI I SRPSKA DECA

PRE dva dana u selu Binač kamenovana je zgrada izdvojenog odeljenja srpske OŠ "Mladen Marković" u Vitini. Tom prilikom na ovoj obrazovnoj ustanovi, zasad nepoznati vandali, kamenicama su razbili više prozora, pokušali su da obiju i ulazna vrata.

- Zahtevamo od nadležnih institucija u Prištini da bez odlaganja otkriju i privedu pravdi počinioce ovog vandalskog čina čije su mete bila i maloletna deca. Svedoci smo gotovo svakodnevnih pritisaka i nasilja nad srpskim stanovništvom i imovinom na KiM. Posle neosnovanog hapšenja Svetomira Bačevića u Peći, na meti su se našla i srpska deca, a tek pukom srećom niko nije povređen. Ovakva razbojništva unose dodatni nemir i opravdani strah među srpski narod na KiM i pokazuju koliko su krhka nastojanja za izgradnju jednog multietničkog društva - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM posle nemilih događaja u Peći i Binaču.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice