PORUKA IRINEJA JE DA ČUVAMO SRPSKO JEDINSTVO: Mitropolit Hrizostom se obratio nakon pomena patrijarhu (FOTO/VIDEO)

Tanjug

29. 12. 2020. u 12:00

MITROPOLIT dabrobosanski i čuvar upražnjenog patrijarškog trona Hrizostom kazao je, u besedi na četrdesetodnevnom pomenu pokojnom patrijarhu Irineju, u Hramu Svetog Save, da je najvažnije što pamtimo kod Irineja mudro upravljanje Svetosavskom crkvom u teško vreme ispunjeno mnogim iskušenjima.

ПОРУКА ИРИНЕЈА ЈЕ ДА ЧУВАМО СРПСКО ЈЕДИНСТВО: Митрополит Хризостом се обратио након помена патријарху (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Duhovna pouka i poruka pokojnog patrijarha jeste da čuvamo jedinstvo Srba kroz našu crkvu, jezik, pismo i kulturu. Naše Kosovo i Metohiju u jedinstvu sa Srbijom, a Republiku Srpsku nikad da ne zaboravimo i ne ostavimo na milost i nemilost onima koji bi da joj naude - rekao je Hrizostom obraćajući se na kraju Svete saborne liturgije na 40. dan upokojenja patrijarha Irineja.

Foto: Ž. Knežević

Hrizostom je dodao da je od danas, počivši patrijarh u "carstvu Božjem svih prethodnih patrijarha srpskih i Srba svetitelja do Svetog Save".

Irinej je, prema rečima Hrizostoma, nastojao da sačuva crkvu u jedinstvu, svetosti i sabornosti.

- Zahvaljujemo mu za sve što je učinio za slavu Božju i sreću srpskog naroda. Veliki trud je učinio za završetak Hrama Svetog Save. Za vreme svog 10-godišnjeg služenja, neumorno je žurio da stigne svuda, bez odmaranja je putovao na daleke destinacije, u Australiju, Ameriku, Kanadu da bude sa svojim srpskim narodom - istakao je, između ostalog, Hrizostom.

Foto: Ž. Knežević

Nakon Svete liturgije, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, služen je četrdesetodnevni parastos pokojnom patrijarhu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april