ALARM U SRBIJI PRED DOČEK NOVE GODINE: Evo šta šta vas očekuje ako ne budete poštovali epidemiološke mere

E. V. N.

30. 12. 2020. u 10:00

VEĆINA restorana, kafića i hotela širom Srbije, koji su prethodno reklamirali doček Nove godine, pomerili su proslave za period od podneva do 18 časova, neki su ih potpuno otkazali, dok treći reklamiraju žurke s muzikom u lobiju do posle podne, a zatim večeru i u ponoć šampanjac, bez muzike.

АЛАРМ У СРБИЈИ ПРЕД ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ: Ево шта шта вас очекује ако не будете поштовали епидемиолошке мере

Foto K. Mihajlović

Ipak, najveći izazov za nadležne biće sprečavanje privatnih žurki u iznajmljenim kućama i apartmanima.

Georgi Genov, direktor "HORES"-a uputio je pojašnjenje odluke Vlade o zabrani rada restoranima tokom praznika koji ne smeju da rade posle 18 časova.

- Zabrana rada važi i za hotele. Svi gosti koji se trenutno nalaze u hotelima i uplatili su odmor koji obuhvata 31. decembar i 1. januar, dobiće umesto švedskog stola, lanč-paket - kazao je Genov.

To znači da će gosti u hotelima dobiti svečanu večeru u sobi kao "rum servis" ili ako hotel nema dovoljno posluge, kao lanč-paket.

Gotovo sve vikendice na Zlatiboru, Zlataru, Srebrnom jezeru, u Vrnjačkoj Banji i Sokobanji unapred su iznajmljene za kućne žurke. Beogradski splavovi i restorani uglavnom su se ograničili na proslave do šest po podne, pa su se mladi opredelili ili za privatne zabave u iznajmljenim stanovima, ili za varijantu "hajdemo u planine".

Na Zlatiboru, prema tvrdnjama opštinara, organizovanog dočeka neće biti, ni koncerata na Kraljevom trgu.

U Vrnjačkoj Banji zvanično za doček 2021. nije predviđena nijedna organizovana proslava.

- U to se sigurno neće upustiti ovdašnji poznati hoteli, elitni restorani i kafići. Hoteli za svoje goste nisu predvideli nikakav zabavni programa - kaže Goran Karavesović, iz Turističke organizacije Vrnjačke Banje, koja će tokom dana, sve do 17 časova, na ulicama prirediti svojevrsni "Novogodišnji bazar".

- Naravno da uvek ima izuzetaka, ali koliko znam neće biti ni "andergraund" privatnih proslava, ni zatvorenih fešti sa pevačima za "neko uže društvo" - kaže ovdašnji muzičar. - Kao i uvek, neko će tražiti rupu da "izvrda", ali to samo stvara kontraefekat.

U Nišu će novogodišnja noć proći bez dočeka, kafane i kafići radiće uobičajeno.

- Jedan dan i jedna proslava neće finansijski promeniti ništa, a mogu da naprave veliku štetu, zato ćemo ispoštovati sve savete Kriznog štaba. Svakako je prekasno da se organizuje doček na kvalitetan način, ni karte nisu puštene u prodaju, tako da će kafane 31. decembra raditi uobičajeno, bez organizovanih proslava - kaže Bojan Mitić, predsednik Udruženja ugostitelja u Nišu.

Restoran "Perla" ipak na zvaničnom sajtu ima otvoren poziv za doček Nove godine po ceni od 4.000 dinara, a kako nam pojašnjava Mitić, reč je o matine žurki, organizovanoj u skladu sa epidemiološkim merama.

Dočeka, zvanično, neće biti ni u ugostiteljskim objektima u Novom Sadu.Društvene mreže su, međutim, preplavljene objavama u kojima se traže stanovi za iznajmljivanje za 31. decembar i 1. januar. U jednom novosadskom klubu kažu da su, nadajući se da će dočeka ipak biti, sve pripremili, ali da zbog odluke Kriznog štaba sada moraju da otkažu.

U KRALjEVU ZAKUPI OTKAZANI

KRALjEVAČKI ugostitelji, kako kažu, poštovaće meru Kriznog štaba i Vlade, i radno vreme ograničiti do 18 časova i 31. decembra i 1. januara. Zakupi lokala za najluđu noć su otkazani, kao i usmeni i pismeni dogovori sa izvođačima.

- I ovako smo u teškom položaju, a kazna zbog kršenja mere za mnoge bi značila i definitivno katanac - kaže vlasnik poznatog kraljevačkog kluba. - Ali ko može da garantuje da se u nekom kafiću, na periferiji, nešto neće organizovati, makar i dnevna žurka koja će, kao "slučajno", da "probije" termin.

PAZARCI U VIKENDICAMA

UGOSTITELjSKI objekti, restorani i kafići u Novom Pazaru nisu ni oglašavali ponude za doček Nove godine, niti su se u gradu pojavile informacije da će se u nekom od njih organizovati tajne proslave, iza zaključanih vrata. Većina Novopazaraca sa kojima smo razgovarali kažu da neće slaviti doček, dok mladi priznaju da će ići na kućne žurke ili su iznajmili vikendice van grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...