GODINA NA IZMAKU: Nastavak borbe umesto klonuća i zloslućenja

Milorad Vučelić

31. 12. 2020. u 12:00

Ova godina je bila godina herojske borbe naših lekara i svih drugih zdravstvenih radnika

ГОДИНА НА ИЗМАКУ: Наставак борбе уместо клонућа и злослућења

Novosti

ZA 2020. godinu se, po često upotrebljavanoj frazi, kaže da je to godina koju je pojela korona. Pandemija kovida 19 daje mnogo osnova za ovakvu ocenu, a naročito onima koji su izgubili nekog od najbližih u ovoj godini ili su se sami suočili sa ovom bolešću i svim posledicama koje ona proizvodi.

Ali, neka bude dopušten i izvestan iskošen pogled, kao preživelog, na minulu godinu. U toj godini je u Srbiju stigla vakcina protiv ove pošasti i to sa dve strane sveta i počela je vakcinacija. U rukama nam se nalazi efikasno oružje protiv ovog opakog neprijatelja. Pokazalo se koliko je dragocena bila politika očuvanja i snaženje sistema javnog državnog zdravstvenog sistema poslednjih godina. Zato se on i održao uprkos užasnom pritisku. Izgrađene su u rekordnom roku i dve nove kovid-bolnice, u Batajnici i Kruševcu. Država je u ovoj ukupnoj krizi pokazala dragocene osobine socijalne države i pronašla sredstva da obezbedi besplatno lečenje svih obolelih. Koncepcija afirmacije socijalnih funkcija države dokazana je i u ogromnoj finansijskoj pomoći države očuvanju zaposlenosti i opstanku velikog broja privatnih firmi i ekonomije uopšte.

Godina na izmaku je bila godina herojske borbe naših lekara i svih drugih zdravstvenih radnika. Bila je to, i ostaće, vrhunska demonstracija odanosti svojoj profesiji, životnom pozivu lečenja ljudi. O toj natčovečanskoj predanosti svedoči i veliki broj obolelih i preminulih u redovima naših medicinara.

Ekonomski rezultati u godini teške krize po kojima Srbija spada u najbolje, ili je najbolja, u Evropi govore sami po sebi. I očekivanja u naredne tri godine su istovetna. Sve u svemu srpska država je imponovala svojom snagom, sposobnošću i pravovremenim reakcijama i intervencijama.

Svojevrsna kruna uspešnih dostignuća je puštanje u rad srpskog dela gasovoda "Balkanski tok" koji je izgrađen u ovoj godini i koji je u ekonomskom i geopolitičkom smislu više nego dragocen. On predstavlja veliko uporišno mesto razvoju i znatno povećava važnost i značaj Srbije u svetu.

Svete litije u Crnoj Gori predstavljaju veličanstveni događaj u istoriji srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve. I pravoslavlja uopšte. One su bile prelomna tačka posle koje je režim bezakonja i nasilja nad pravoslavnim vernicima i svetinjama pao na izborima i to u krajnje neravnopravnim uslovima. Na samom kraju ove godine ukinut je u Skupštini Crne Gore i "bezakoni" i protivustavni Zakon o slobodi veroispovesti.

Godine 2020. dovršen je i veličanstveni Hram Svetog Save u Beogradu. On je jedna od najgrandioznijih građevina u pravoslavlju i dokaz bratskog odnosa i neposredne saradnje sa ruskim narodom. Završene su sve pripreme za postavljanje spomenika osnivaču srpske države Stefanu Nemanji.

Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić nisu podlegli pritiscima da saradnju sa Rusijom i Vladimirom Putinom prepoznaju kao "maligni i destruktivni uticaj Moskve". I svojim glasanjima u međunarodnim organizacijama prilikom usvajanja raznih antiruskih rezolucija i deklaracija, te neuvođenjem sankcija Rusiji, Srbija je dokazala svoju principijelnost i brigu za sopstvene interese. Srbija se isto tako ponašala i kada su pred njom bili antikineski zahtevi i pritisci. Ostali smo privrženi vojnoj neutralnosti i znatno ojačali srpsku vojsku i podigli njen ugled. U respektibilnim istraživanjima 73 odsto građana Srbije je za povratak služenja vojnog roka.

Veze sa Republikom Srpskom su višestruko ojačane. Baš kao i nepokolebljiva privrženost Dejtonskom sporazumu. Srbija bez zazora i bez kolebanja prepoznaje svoju obavezu brige za srpski narod van svojih granica i kada je pitanju Republika Srpska, kao i Crna Gora. Polako se otresamo nametnute nepostojeće krivice o velikosrpskom hegemonizmu. Bez zazora se sve češće govori o srpskom pitanju u novom ključu i srpskom svetu, te otuda i nove optužbe i istrage našeg "mentalnog sklopa". Sve češće se javno razmišlja i kritički deluje mimo nametnutog jezika političke korektnosti i mimo mentalnog defekta u vidu nasilnih simetrija.

Srbija je ove dvadesete godine ovog veka, uz sve pritiske i sumnje za izdaju, ostala podjednako daleko od priznavanja nezavisnosti Kosova. Srbija je mnogo toga učinila na pravoj kulturi sećanja afirmišući slobodarstvo i antifašizam srpskog naroda i razvijajući poštovanje prema njegovim žrtvama. Pruža se i snažan i sve efikasniji otpor organizovanim pokušajima revizije istorije i težnjama da se Srbima nametnu izmišljene krivice. Doprinos istini i verodostojnim saznanjima o neposrednoj prošlosti predstavlja i proces pred Međunarodnim sudom u Hagu pred kojim se nalaze optužene vođe OVK na čelu sa Hašimom Tačijem.

Ostalo je mnogo toga van interesovanja ovog teksta. Verovatno je učinjena i poneka nepravda. Namera nam je bila da potražimo neka uporišta za nastavak borbe i zalaganja za bolju Srbiju i da damo doprinos uspostavljanju i jačanju pobedničke paradigme naspram pomodnog fatalizma, klonuća, malodušnosti, zloslućenja i katastrofičnosti.

Da završimo rečima preosvećenog vladike Irineja Bačkog:

"Pred svakim naraštajem su spolja drugačija iskušenja i novi zadaci, ali nijedno iskušenje ne prevazilazi snage koje su ljudima određenog vremena date. I obrnuto: prihvatanje straha, pomisli očajanja i kolebanja u veri parališu snagu čoveka, odvlače mu pažnju od najbitnijeg i on je, i pre nastupajuće 'katastrofe' poražen."

Srećna Nova 2021. godina!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije