LAVOVSKA BORBA MALE MILE: Dve operacije za dve godine, pomozimo joj da prohoda!

D. Balšić

31. 12. 2020. u 20:14

DEVOJČICA Mila Čomagić svakome ko je vidi izmami osmeh na licu, ali ona se retko smeje.

ЛАВОВСКА БОРБА МАЛЕ МИЛЕ: Две операције за две године, помозимо јој да прохода!

Foto: Privatna arhiva

Detinjstvo je, za većinu, doba ispunjeno radošću i bezbrižnošću, teško je kada ono počne bolešću. Nijedno dete nije zaslužilo tu muku, a okrutna sudbina je baš Mili namenila takav početak života.

Ova posebna dvoipogodišnja devojčica, ili mali Buda, kako je njena mama Jelena zove, već od rođenja bije veoma tešku bitku.

Kako pomoći Mili:

Slanjem SMS poruke 750 na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske - human750 na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000006089-18

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004307.1

IBAN: RS35160005400004307188

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Naime, Mila je na svet došla sa rascepom usnice i nepca, a tako mala, već je imala dve operacije.

Kako Milina majka navodi za “Novosti”, dugo su čekali na preglede i rezultate, ta borba je trajala godinu dana.

Mila je kasnila u razvoju, a uz dve operacije, imala je i prateće zdravstvene probleme, poteškoće sa vidom (dioptrija od minus osam), kao i gastroezofagealni refluks (hronično oboljenje kod koga se kiselina iz želuca, ili sadržaj želuca vraća u jednjak i izaziva iritaciju) i hipotonija mišića.

Jednog dana je konačno stigla i dijagnoza, objašnjenje za sve muke – tetrazomiju devetog hromozoma, od koje na svetu boluje oko 150 ljudi, a Mila je, prema zvaničnim podacima, jedina u Srbiji sa ovim sindromom.

Ozbiljni medicinski termini, teška bolest i jedna hrabra devojčica koja se svaki dan uz pomoć svoje porodice lavovski bori za bolji život.

Skupa borba

Mala Mila tek je u julu ove godine počela da puzi, još uvek ne hoda.

Kako Jelena kaže, redovno idu na kurs prohodavanja, kineziterapiju, kod logopeda, ali Mila je veliki borac. Nažalost, još uvek nije uspela da stane na noge, ali je uporna.

Foto: Privatna arhiva

 
 

Pregledi, terapije, logopedski i fizioterapeutski tretmani, troškovi banjskog lečenja, lekovi i sve što ide uz ovu tešku bolest izuzetno su skupi i zato smo Mili potrebni mi.

Za Milino lečenje je godišnje potrebno oko 5.000 evra.

- Suprug i ja radimo, ali sve je to preskupo za jednog prosečnog Srbina. Najviše se fokusiramo na govor i motoriku, kao i oči, rešavamo osnovno. Sve zavisi koliko novca imate, tako možete i da se organizujete.

Hteli su i da idu i u Igalo u Institut za rehabilitaciju, ali je korona poremetila te planove. Opaki virus otežao je i lečenje u Srbiji, pa su mesecima čekali na preglede.

- Nadamo se, prohodaće do leta, borimo se...

Porodica je nedavno dobila još loših vesti. Saznali su da je Mili pronađena cista na mozgu ali nadaju se da neće biti potrebna još jedna operacija.

"Živi u svom svetu, ali kada je sa nama..."

- Ona je jedno divno bićence, zovemo je mali Buda, jer samo kad je bolesna plače, retko se smeje, a inače mnogo maše ručicama. Mnogo se izmučila, neverbalna deca ni ne znaju da kažu kada ih nešto muči, ali ona je mali borac - priča Jelena.

Foto: Privatna arhiva

 

- Ona više živi u svom svetu, ali kada odluči da se igra sa nama, preslatka je. Većinu vremena je u svom svetu, a samo deo sa nama - kaže i dodaje da Mila ima dva brata, blizanca i jednog koji ima šest godina - dodaje.

Nadaju se da će se uskoro situacija sa koronom smiriti, pa da će moći da krenu i na hidroterapiju, a hteli su i u Češku na lečenje.

- Pomoć nam znači, svesni smo da je mnogo dece u teškom stanju, ali novac brzo ide, sve se potroši – zaključuje Jelena.

Porodica nije u mogućnosti sama da podmiri sve troškove, zato je potrebno da pomognemo Mili, kako bi prohodala i imala lepo detinjstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima