PREMINUO UGLEDNI NOVINAR: Na lozničkom groblju sahranjen Svetomir Sveto Tešamnović

V.M.

04. 01. 2021. u 16:30

NA LOZNIČKOM groblju danas je sahranjen Svetomir Sveto Tešamnović (79) ugledni loznički novinar, pesnik, muzičar i jedan, po mnogima, od najomiljenihih i najboljih ljudi Loznice i Jadra u poslednjih nekoliko decenija, koha su krasile vrline poput ličnog poštenja, rodoljublja i čovekoljublja.

ПРЕМИНУО УГЛЕДНИ НОВИНАР: На лозничком гробљу сахрањен Светомир Свето Тешамновић

Foto: S.P.

Jedan je od legenadarnih članova KUD „Karadžić“, društva osnovanog davne 1850 godine, koji je, u njemu, kao i svugde gde je delovao i radio, ostavio značajan pečat i kao stvaralac i kao čovek omiljen u svakom društvu.Bio je zaljubenik u Loznicu, u Srbiju, ali i ponosan što je, kao pripadnik bivše JNA, svojevremeno bio njen pripadnik u okviru mirovnih snaga Organizacije ujedinjenih nacija.

Novinarsku karijeru je proveo u listu „Viskoza“, koji je izdavala Hemijska industrija „Viskoza“, gigant koji je zapošljavao i više od 12 hiljada radnika. Ostale su upamćene njegove divne reportaže o ljudima, njihovim zgodama i nezgodama, uspesima, životnim dramama i drugim događajima, ne samo u krugu „Viskoze“.Bio je uzor mnogim mladim novinarima, a poštovan od kolega iz svoje genearcije kao prijatan, tih, umeren i blag čovek, čije je pero, kako se to popularno kaže, „pisalo srcem“. Onim srcem kako je ljubio svoju porodicu, suprugu Ljilju, spikerku, voditelja I urednicu Radio Podrinja i sina Veljka, snimatelja RTS.

Foto: S.P.

Tešmanović će ostati upamćen kao vrstan pesnik, posebno za decu. Njegovo jedno od dela „Bajka za Bojanu“ bilo je i ostalo primer kako se, od srca, sa puno znanja dečje duše, piše i obraća najmlađima.Sve njegove pesme, koje je divno i likovno ilustrovao, bogata su zaostavština kulture Jadra i Srbije.

Bio je veliki ljubitelj, poštovalac i znalac muzike za sve generacije.Svirao je kontrabas, pevao satogradske pesme, a pre još šest decenija pisao je i komponovao za ljubitelje rok muzike.Po mnogima, jedna od neponovljih ličnosti ovog grada i kraja.

Život je hteo da, u carstvo nebesko, ode u istom danu, kada i njegova tašta Mira Arsenović, cenjena ovdašnja učiteljica, koju je poštovao i voleo kao i njenog muža Mitra i svoje roditelje. V.Mitrić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

REM USVOJIO LISTU KANDIDATA ZA UO RTS I UO RTV: Osam imena konkuriše za dva mesta, prigovori mogući do 2. maja