SRPSKA HAUBICA POSTAJE DEO NAORUŽANJA AMERIČKE ARMIJE?! Lazanski o novom moćnom oružju! (VIDEO)

Novosti online

07. 01. 2021. u 15:37

SRPSKA haubica Nora biće upućena narednih dana na probno gađanje u SAD. Ukoliko se pokaže bolja od konkurencije, ima šanse da postane deo naoružanja američke armije, a ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski napominje da to nije ona Nora koju smo već gledali - Nora B52.

СРПСКА ХАУБИЦА ПОСТАЈЕ ДЕО НАОРУЖАЊА АМЕРИЧКЕ АРМИЈЕ?! Лазански о новом моћном оружју! (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Arhiva Novosti/ilustracija

- Ovo je nova Nora, Nora BK1 koja se zove Perun. Ona je toliko usavršena, modernizovana, da se može reći čak i da je nova haubica. Prvo ona nije na kamionu podvozu, nije kamaz nego je raj metal man, znači vojni kamion - objasnio je Lazanski za Pink.

- Tržište Južne Amerike je preplavljeno servisima rajd metala i oni su tražili da naša haubica bude na kamionu 8 sa 8 rajd metal man. Ova nova haubica u poređenju sa starom Norom ima u punjaču 24 metka u odnosu na staru koja je imala 12. Njen domet sa normalnom municijom 44 kilometara sa municijom sa parageneratorom biće domet 60, a možda i 70 kilometara - dodao je on.

Kako je objasnio, Nora je sub uređaj za korekciju vatre.

- Novi su navigacioni instrumenti. Cev je tako napravljena da izdržava veći broj ispaljenja metka iz cevi, brzina joj je 90 kilometara po asfaltnom putu, 30 kilometara po neravninama, autonomija joj je 900 kilometara, što je fantastično. I ono što je najvažnije, ona ispaljuje 6 metaka u minutu, od toga tri metka u 20 sekundi. Znate šta znači tri metka u 20 sekundi za haubicu 155 mm? To je u Srbiji trenutno najsofisticiraniji proizvod kako vojne tako i civilne industrije - ocenio je Lazanski. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...