SITUACIJA MOŽE DA SE POGORŠA: Doktor Srđa Janković upozorava da još nije vreme za popuštanje mera

Novosti online

08. 01. 2021. u 09:15

IMUNOLOG Srđa Janković, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa rekao je da pad i rast brojki u poslednjih nekoliko dana ne predstavlja realno stanje, s obzirom na to da su praznici, ali je istakao da virus ima potencijal da se situacija pogorša.

СИТУАЦИЈА МОЖЕ ДА СЕ ПОГОРША: Доктор Срђа Јанковић упозорава да још није време за попуштање мера

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

On je izrazio nadu da će 2021. biti godina prekreta, pa da će kovid 19 početi da jenjava.

- Dosta je teško proceniti brojke u dane praznike. Ovaj porast i pad nisu realno stanje. U svakom slučaju, potencijal postoji da se situacija pogorša - kazao je janković za RTS.

U toku je vakcinacija protiv korona virusa u Srbiji. Tim povodom on je podsetio građane da mogu da biraju koju će vakcinu primiti Sputnjik V ili Fajzerovu vakcinu.

- Moj stav je da svaka vakcina koja je prošla klinička ispitivanja, sve regulatorne procedure, koja je registrovana i bezbedna, može da se primenjuje - rekao je Janković.

Pošto je za sticanje imuniteta potrebno da se prime dve doze, on je objasnio da između dve doze mora da prođe 3 nedelje, više da, ali manje nikako ne.

U tom smislu rekao je i da se još ne zna koliko traje imunitet nakon primljene vakcine, ali da se nada da očekuje da je to nekoliko godina.

Kazao je i da je neophodno u Srbiji vakcinisati minimum 20 odsto satnovništva.

- Ne znamo ni koliko traje prirodni imunitet. Ima mnogo nepoznanica. Mislism da je u ovom trenutku važnije da sprovodimo vakcinaciju. Cifra od 20 odsto vakcinisanih je okvirna, to je minimalni cilj. A mi se nadamo da ćemo vakcinisati i više - rekao je on.

Na pitanje koji je pravi trenutak za vakcinaciju i mogu li da je prime oni koji su zaraženi virusom, kazao je da može ali da je u tom slučaju zaštita minimalna zaštita.

- Naprosto, onda nema ni koristi a ni štete. A, i te kako ima koristi ako se vakcinišu svi koji nisu zaraženi ili oni koji su preležali - istakao je on.

Govoreći o daljem toku pandemije u Srbiji kazao je da se nada da će u toku ove godine doći do jenjavanja epidemije.

- Istina da smo se na proleće i leto nadali da nas na jesen čeka manji talas. Ispostavilo se da su bili u pravu epidemiolozi koji su ukazivali da će jesenji biti gori. Reč je o novom virusu, jesenji talas je nadmašio pesimistička očekivanja.

Podseća na drugi talas španske groznice, bio gori od prvog.

- Ali, nadam se da će  tokom ove godine doći do jenjavanja epidemije. Trenutno se situacija  nije značajno popravila da možemo da govorimo o jenjavaju i popuštanju sprovođenja mera - kazao je on.

Upitan da prokomentariše to što su neki otišli na utakmicu Zvezde i Fenerbahčea, odgovorio je da je vrlo razumljiva potreba ljudi da učestvuju u aktivnostima koji su deo života, pa i praćenja sportskih aktivnosti.

- Niko za to ne može biti osuđen. Ali, ja kao imunolog apelujem na strpljenje i udaljavanje od rizika. 

Rekao je da ostaje pri tome da će masku skinuti kada u Srbiji ne bude bilo novih zaraženih ali i obolelih od korone:

- Kada će se to dogoditi, nezahvalno je prognozirati. Sve što mogu jeste da izrazim nadu da će 2021. godina biti godina preokreta. 

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ: Danas stiže novo zahlađenje, evo gde će padati sneg