KOJA ĆE BITI PRAVILA ZA ULAZAK U SRBIJU NAKON 10. JANUARA? Ministar Lončar objasnio od čega zavisi ukidanje obaveznog PCR testa na granicama

Tanjug

08. 01. 2021. u 10:13

DA LI će strože mere na granicama, koje podrazumevaju obavezan PCR test ili deset dana karantina za naše građane koji se vraćaju iz inostranstva, biti produžene i posle 10. janura, isključivo će zavisiti od epidemiološke situacije, izjavio je danas ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

КОЈА ЋЕ БИТИ ПРАВИЛА ЗА УЛАЗАК У СРБИЈУ НАКОН 10. ЈАНУАРА? Министар Лончар објаснио од чега зависи укидање обавезног ПЦР теста на границама

Foto: Tanjug

On je apelovao na sve da ne izlaze prerano sa stavovima da će mere da popuštaju, ostanu iste ili da budu pooštrene, jer to izaziva konfuziju kod građana.

Kako kaže, sve zavisiti od epidemiološke situacije koja bude u tom momentu - koliko ima pregleda, koliko zaraženih, popunjenost bolnica, obuhvat vakcinacijom...

- Samo na osnovu toga ćemo donositi mere. Nama nije cilj da nekoga maltretiramo, otežavamo putovanja. Nama je na prvom mestu zaštita građana i zdravstvenog sistema - rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

Napominje da će, ako situacija bude dobra, biti urađeno sve što je moguće da se olakša građanima da ulaze i izlaze iz Srbije.

- To sve od nas zavisi. Ako se budemo ponašali po preporukama, biće nam bolji rezultati, moćićemo te mere da relaksiramo - istakao je ministar.

Vakcinu primilo 7.000 ljudi

Do sada je vakcinu protiv virusa korona primilo više od 3.000 korisnika u staračkim domovima i oko 4.000 zdravstvenih radnika, izjavio je danas ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i dodao da je plan da se do kraja nedelje vakciniše još oko 3.000 ljudi.

On je rekao i da je napravljen raspored i plan imunizacije i da je već 95 odsto vakcina na lokacijama gde će biti aplikovane.

Lončar je rekao da ima zemalja koje su nabavile vakcinu, ali da se nisu dobro organizovale što se tiče vakcinacije.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, naveo je da se smanjuje broj pregleda i prijema u bolnice, ali je dodao da to ipak nije prava slika jer su ljudi manje odlazili kod lekara tokom praznika.

- Realnu situaciju imaćemo posle praznika - rekao je ministar i dodao da je cilj da što pre iz kovid sistema izađu i da se vrate redovnom sistemu rada - Institut za ortopediju Banjica, Institut za reumatologiju, Medicina rada, neki od kliničko-bolničkih centara kako bi se uključili u dežurstva i rasteretili Urgentni centar i VMA.

Ministar kaže da je najvažnije da se što više građana vakciniše, da privreda krene normalno da radi.

- Po svim procenama, imunitet od dve doze vakcina traje oko šest meseci, što znači da već sada moramo da se pripremimo za jesen i da od septembra ili oktobra krene vakcinacija zdravstvenih radnika, prosvetnih radnika, državnih službenika koji su u kontaktu sa građanima, ugroženih kategorija stanovništva - naveo je Lončar.

Napomenuo je i da će to biti ozbiljan posao za zdravstveni sistem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)