SRBIJU JOŠ NIJE NAPAO "BRITANSKI" SOJ KORONE: Stručnjaci u više laboratorija u Srbiji, proširili ispitivanja i na novu varijantu virusa

B. RADIVOJEVIĆ

09. 01. 2021. u 08:00

U REFERENTNOJ laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume, ali i u još nekoliko ustanova koje rade PCR testiranje, naši stručnjaci u uzorcima koji stižu za analizu na virus korona, uporno traže i novi, "britanski soj" virusa, potvrđeno je u petak "Novostima". Nakon što je izolovan u Austriji, on nam je i zvanično sve bliži, ali zasad još nije detektovan.

СРБИЈУ ЈОШ НИЈЕ НАПАО БРИТАНСКИ СОЈ КОРОНЕ: Стручњаци у више лабораторија у Србији, проширили испитивања и на нову варијанту вируса

analiza Stručnjaci tragaju za britanskim sojem u uzorcima iz svih delova Srbije

Mutirani virus korona, koji je otkriven u gotovo 40 zemalja, za koji nema dokaza ni da je smrtnosniji, niti da izaziva težu kliničku sliku, mogao bi, međutim, da izazove novi talas masovnijeg obolevanja, jer se mnogo brže prenosi.

U Austriji je posle prvog slučaja kod jedne spremačice u hotelu, novi soj otkriven kod još nekoliko osoba koje su testirane na aerodromu pri ulasku u ovu zemlju, koja je zbog toga uvela dodatne protivepidemijske mere.

Nekoliko slučajeva zaraze novim sojem virusa korona potvrđeno je i u Grčkoj i to kod osoba koje su nedavno doputovale iz Velike Britanije, i one su u karantinu. I u Hrvatskoj stručnjaci intenzivno tragaju za novim sojem posle njegove detekcije u Italiji i Austriji, ali analizom uzoraka virusa korona prikupljenih iz raznih delova Hrvatske, zasad nije otkrivena prisutnost "engleskog soja" koji se širi oko 70 odsto brže od uobičajenog. Otkriveno je, međutim, postojanje "škotskog soja" koji se, takođe, brzo širi.

- Mi smo samoinicijativno pre par nedelja u okviru studije koju već radimo vezano za SARS-KoV2 počeli i sa potragom za novim sojem virusa - kaže, za "Novosti", Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu. - Prikupili smo uzorke iz različitih delova Srbije: Vojvodine, KiM i centalnog dela zemlje, koje smo sekvencirali. U tom materijalu dosad nismo našli mutirani soj, a uzroke smo uzimali po povratku u zemlju od osoba koje su putovale u inostranstvo.

Nijedna zemlja u kojoj nije potvrđen soj VUI-202012/01, ne može da bude sugurna da on zaista nije stigao, i svi su usmereni na mere sprečavanja unošenja mutiranog virusa, zbog čega su više od 40 država, odmah po otkrivanju novog soja u Britaniji, zaustavile avionski saobraćaj sa ovom zemljom.

Srbija se zasad nije odlučila na takav korak. Izvesno je, međutim, da bi pojava novog, zaraznijeg soja i to u situaciji kada, i pored kontinuiranog opadanja broja inficiranih, još imamo pune bolnice sa više od 6.000 kovid pacijenata, dodatno mogla da poveća pritisak na zdravstveni sistem.

Taj rizik će se svakako uzimati u obzir kada se u ponedeljak bude odlučivalo o merama za ulazak u našu zemlju, potvrđeno je u petak "Novostima" u Kriznom štabu. Naime, odluka doneta pre praznika o obaveznom PCR testu ili izolaciji u trajanju 10 dana, oročena je do 10. januara.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da isključivo od epidemiološke situacije zavisi da li će mere na granicama, koje podrazumevaju obavezan PCR test ili 10 dana karantina za naše građane koji se vraćaju iz inostranstva, biti produžene i posle 10. januara.

- Sve će zavisiti od epidemiološke situacije kakva bude u tom momentu: koliko ima pregleda, koliko zaraženih, kakva je popunjenost bolnica, obuhvat vakcinacijom... Samo na osnovu toga ćemo donositi mere. Nama nije cilj da nekoga maltretiramo, niti da otežavamo putovanja. Na prvom mestu je zaštita građana i zdravstvenog sistema.

PCR OBAVEZAN I POSLE 10. JANUARA?

U MEDICINSKOM delu Kriznog štaba, kako je u petak potvrđeno "Novostima", smatraju da mere za ulazak u zemlju treba da ostanu na snazi bar još neko vreme, čak i ako broj novih slučajeva zaraze i dalje bude padao. Razlog je upravo novi soj virusa, koji bi mogao da se unese iz inostranstva. Na to su se, uostalom, odlučile i mnoge druge zemlje, koje su mere produžile i do polovine februara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)