SPOMENIK OD BELOG MERMERA: U znak sećanja na Levačke četnike i Dražu Mihailovića

Z.Gligorijević

11. 01. 2021. u 12:07

SPOMENIK poginulim i živim četnicima iz Levačkog sreza, pod vođstvom đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića, u porti kraj hrama Svetog Panteleimona u Komaranu podigao je Opštinski odbor Ravnogorskog pokreta Rekovac.

СПОМЕНИК ОД БЕЛОГ МЕРМЕРА: У знак сећања на Левачке четнике и Дражу Михаиловића

foto Z.Gligorijević

Izgradnju spomenika od belog mermera, koju je blagoslovio vladika šumadijski Jovan, pomogli su donatori i Aleksandar Đorđević, predsednik opštine Rekovac. Spomenik je nedavno postavljen, a na proleće će biti urađene prilazne staze i organizovana prigodna svečanost. 

- Spomenik smo postavili kraj nekadašnje crkve brvnare, koju su po đeneralovom naređenju 1939. godine sagradili pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini, ali i zbog toga što su se prilikom druge regrutacije 1943. godine budući vojnici ispred nje i arhimandrita Nikole Lazarevića zakleli na vernost kralju i otadžbini.

Tada je formirana i Levačka leteća brigada, za čijeg komandanta je izabran poručnik Petar Lazarević – navodi Nenad Marković, Neša Barac, predsednik Okružnog odbora Ravnogorskog pokreta Rekovac.

Kako su pored novoizabranog komnandanta, zakletvi prisustvovali i pukovnik Dušan Duja Smiljanić, komandant Šumadijske grupe korpusa, i kapetan Marko Muzikravić, komandant Prvog šumadijskog korpusa, u čast tri komandanta, pripadnici Ravnogorskog pokreta u porti su zasadili tri oskoruše.

- Crkvu brvnaru su posle Drugog svetskog rata srušili komunisti, ali su meštani svetinju obnovili od dobrovoljnih priloga. Narod ne voli one koji uništavaju i skrnave blago koje smo nasledili od predaka i one koji ne poštuju Boga. Komunisti su srušili zvonaru, potom su potpuno uništili crkvu, polomili su oltar i ikone, posekli kandila, a jedan je čak urinirao u kandilo! Kada su je sravnili sa zemljom, onda su je i zapalili – veli Goran Jovanović iz Bara i dodaje da je sve koji su skrnavili svetinju stiglo crkveno prokletstvo.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)