RAZLOG ZA POSETU KARDIOLOGU: Među žrtvama kovida najviše je starijih srčanih bolesnika

J. D.

16. 01. 2021. u 16:17

SVEDOCI smo gubitaka mnogih života zbog pandemije kovida.

РАЗЛОГ ЗА ПОСЕТУ КАРДИОЛОГУ: Међу жртвама ковида највише је старијих срчаних болесника

Foto Tanjug

Među žrtvama, prema statističkim podacima, najviše je kardiovaskularnih bolesnika. Zato je veoma važno da se, ako ste srčani bolesnik, a uz to ste zagazili u sedmu deceniju, strogo pridržavate preventivnih mera i redovno se konsultujete sa svojim kardiologom.

Jedan od najčešćih predznaka srčanog problema jeste neprijatnost u grudima. Uglavnom se može javiti kad ugrušak zatvori krvni sud i srčani udar već počinje.

- Tad ćete verovatno osetiti bol, stezanje ili pritisak na grudni koš, neko taj osećaj opisuje kao da mu je slon seo na grudi, neko kao da je nešto krenulo da ga štipa iznutra ili da peče - objašnjava dr Predrag Radojković, kardiolog. - Kako god opisan, osećaj nelagode najčešće traje nekoliko minuta, bilo da čovek miruje ili da je fizički aktivan.

PRVI ZNAK - NEPRAVILNI OTKUCAJI

NORMALNO je da broj otkucaja srca u minutu skoči kad se uzbudite oko nečega, pa čak i da ponekad srce i preskoči. Ako osetite da vam srce lupa kao ludo i da to traje ili se često dešava, obavezno morate posetiti lekara. Uglavnom je nepravilan rad srce izazvan nečim drugim, što se lako ispravi, poput preteranog unosa kofeina ili premalo sna. Međutim, u nekim slučajevima može biti znak stanja koje se zove atrijalna fibrilacija ili aritmija, a koje zahteva lečenje.

Jedan od tipičnih simptoma srčanog udara je i bol koji se širi od grudnog koša nadole, niz levi deo tela. Ipak, kod nekih ljudi se javlja i samo u levoj ruci, bez početnog bola u grudima. Može se širiti i nagore ka vilici i vratu.

- Ukoliko odjednom osetite vrtoglavicu ili da niste stabilni na nogama dok radite nešto što inače radite bez problema, poput penjanja uz stepenice ili iznošenja kesa sa namirnicama iz gepeka, morate posetiti lekara - dodaje naš sagovornik.

- Ovakva vrsta velikih promena u dnevnoj rutini bolji je znak da nešto nije u redu od svih onih malih probadanja u grudima koje vas često više i uplaše.

Foto Tanjug

Stručnjaci dodaju i da veliki umor ili neobjašnjiva slabost, koja zna da traje i danima, može da bude simptom problema sa srcem, naročito kod žena. Takođe, oticanje nogu, stopala i zglobova može ukazivati da vam srce ne pumpa dovoljno snažno krv, već se previše krvi zadržava u venama, što izaziva oticanje. Slab rad srca otežava bubrezima da prerade i izbace višak vode i soli iz organizma, zbog čega se javlja otok po telu.

Prema rečima stručnjaka, u većini slučajeva uporni kašalj nije predznak srčanog oboljenja, ali ako već imate neku kardiovaskularnu bolest, nemojte ga ignorisati. Dugotrajan kašalj praćen beličastim ili rozikastim ispljuvkom upozorava da srce slabije radi, zbog čega se krv sliva u pluća, koja se iskašljava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024