VATROMET U KOSOVSKOJ MITROVICI I ZVEČANU: Na Kosovu i Metohiji dočekana srpska Nova godina, Petković uputio čestitku

D.Z.

14. 01. 2021. u 00:50

SRPSKA Nova godina na Kosovu i Metohiji obeležena je uz vatromet iznad crvke svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici i tvrđave u Zvečanu dok je tradicionalno obeležavanje Pravoslavnenove godine uz pečenog vola na ražnju i kuvano vino i rakiju u Gračanici izostalo.

ВАТРОМЕТ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ И ЗВЕЧАНУ: На Косову и Метохији дочекана српска Нова година, Петковић упутио честитку

Foto: D.Zečević

Pravoslavnu novu godinu vernicima su česitali politički predstavnici a u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, čestitku svim Srpkinjama i Srbima širom sveta, posebno srpskom narodu na Kosovu i Metohiji odnosno  srećnu i radosnu Pravoslavnu Novu godinu poželeo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

- Pored toga što smo deo pravoslavnih naroda koji poštuju bogoslužbeni Julijanski kalendar, i što danas obeležavamo završetak stare i početak nove godine, za srpski narod, ovaj praznik je čuvar našeg nacionalnog identiteta. Pravoslavna Nova godina predstavlja naše obeležje, baš kao i naš jezik, pismo i bogata kulturna i verska baština. Obeležavanje i čuvanje od zaborava naših praznika i narodne tradicije, istinski su zalog za buduće dane - navodi se u čestitki direktora Petkovića povodom Srpske nove godine i dodaje da je za srpski narod na Kosovu i Metohiji to je i način da očuva svoje postojanje, identitet i korene, a onda i da utemelji budućnost na svetoj kosmetskoj zemlji. 

- Imajući veru da su ljubav prema bližnjem i očuvanje mira, osnova skladnog i uspešnog zajedničkog života, ma gde da se nalazimo, svim Srbima i pravoslavnim hrišćanima želim dobro zdravlje, mnogo sreće, uspeha i radosti u svakom danu Nove godine - naveo je u čestitki povodom Pravoslavne Nove godine Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda