PRETI LI SRBIJI SCENARIO IZ 2012. i 2017. GODINE? Meteorolog Nedeljko Todorović otkrio koliko će ova zima biti ledena! (VIDEO)

Novosti online

14. 01. 2021. u 18:51

ПРЕТИ ЛИ СРБИЈИ СЦЕНАРИО ИЗ 2012. и 2017. ГОДИНЕ? Метеоролог Недељко Тодоровић открио колико ће ова зима бити ледена! (ВИДЕО)

Foto: RTS printskrin

METEOROLOG Nedeljko Todorović izjavio je da oluja "Filomena" koja je Madridu donela najveće padavine u poslednjih 50 godina više ne postoji. Naveo je da su pred nama ledeni dani, ali i objasnio šta taj meteorološki termin označava.

Nedeljko Todorović je objasnio da je oluja "Filomena" davno prošla i da je prema podacima koje je on proučio bila samo u Španiji 7, 8. i 9. januara i da nakon toga više nije postojala.

- Oblačni sistem iz Španije preko Zapadnog Sredozemlja 9. i 10. januara i u ponedeljak ujutru, 11. januara, prošao preko Balkanskog poluostrva, ali južnim delom, tako da smo u Srbiji u većem delu imali sneg - naveo je Nedeljko Todorović tokom gostovanja u Beogradskoj hronici.

Naveo je da je na jugu i jugoistoku Srbije tih dana pala prosečna mesečna količina padavina.

Kada je reč o danima pred nama, u Srbiju će prodreti hladan vazduh iz Skandinavije koji će nam doneti ledene dane. Nedeljko Todorović je objasnio šta su ledeni dani.

- To je jedan klimatološki termin. Mi obično objasnimo, uvek stoji objašnjenje da je to dan kada temperatura ne prelazi nula stepeni, odnosno nije iznad nule - istakao je Todorović.

Meteorolog je naveo da su 2012. i 2017. godine zabeležene hladne epizode i da građani pamte ekstremne događaje. Naveo je da ove zime ne treba da očekujemo takve temperature.

- Daleko smo od toga. Prvo ne može da padne toliko snega. Palo je desetak, 15 centimetara. Tada je bilo 53 centimetra snega u Beogradu. S druge strane bilo je dvadesetak ledenih dana, a bilo je dana kada je maksimalna dnevna temperatura bila -10, -8. Kao posledica te hladnoće zaledili su se Sava i Dunav. Sada nemamo šanse da se to desi - rekao je Todorović.

Dodao je da se u narednim danima očekuje slab sneg, a da bi u nedelju mogao da se za četiri centimetra poveća snežni pokrivač koji je danas u centru Beograda iznosio sedam centimetara. Todorović je dodao da se "snežna epizoda" završava u ponedeljak.

Meteorolog je istakao da će se do kraja januara temperatura kretati i do osam stepeni i da se mogu očekivati naoblačenja sa kišom i snegom, dok se ozbiljnija zahlađenja i dalje ne naziru.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

85494646

15.01.2021. 12:52

мени је ЛЕДЕНИ ДАН када је температура (просечна дневна) ИСПОД МИНУС 10 степени,а до те вредности је само хладно. 60-тих година прошлог века ишли смо у школу и на -20 степени и по снег дубоком и до 70 цм,а сад вам снег од 5-7 цм ствара проблем