KOLIKO JE BILO NEŽELJENIH REAKCIJA NA VAKCINU: Pavle Zelić saopštio detalje o imunizaciji u Srbiji

Novosti online

15. 01. 2021. u 18:21

КОЛИКО ЈЕ БИЛО НЕЖЕЉЕНИХ РЕАКЦИЈА НА ВАКЦИНУ: Павле Зелић саопштио детаље о имунизацији у Србији

Foto: Printskrin RTS

OTKRIVENA brojka koja nas sve zanima – koliko je do sada bilo neželjenih reakcija na vakcinu protiv korone u Srbiji.

Vakcinacija protiv korona virusa u Srbiji je počela 24. decembra. Najpre je odobrena Fajzerova vakcina, zatim ruska Sputnjik V, a očekuje se da uskoro bude odobrena i kineska vakcina.

Iako se sve vakcine pre odobravanja detaljno proveravaju u Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), jasno je da do neželjenih reakcija može da dođe. Pavle Zelić iz ALIMS-a otkrio je koliko je do sada bilo nuspojava.

- Veliki broj građana, kako onih koji su u prvom talasu, još od 24. decembra kada smo imunizovali zdravstvene radnike i građane u staračkim domovima, sada i one koji se prijavljuju preko portala e-uprave, trenutno imamo evidentiranih samo 12 slučajeva neželjenih reakcija. Mi pažljivo pratimo neželjene reakcije, postoji uobičajen sistem koji važi za sve vakcine- rekao je on gostujući u Beogradskoj hronici.

- To su neželjeni efekti koje smo i očekivali. Tu se, naravno, ne evidentiraju sve neželjene reakcije, kao što je crvenilo na mestu uboda, blag bol ili otok. Tražimo neke neočekivane, da kažem, kojih nije bilo, ili ozbiljnije reakcije, koje su se odnosile na neke sistemske poremećaje, kao što su recimo povišena temperatura, glavobolja, malaksalost koja traje nekoliko dana, ali i dalje to nije ništa zabrinjavajuće. I podaci koji stižu iz sveta ne ukazuju da postoji problem sa vakcinama.

Zelić je istakao da su se pomenute neželjene reakcije javile na Fajzerovu vakcinu, a zatim objasnio i zašto.

- Neželjene reakcije su se javile na Fajzerovu vakcinu, upravo zato što je ona masovnije primenjivana. Mi već imamo tri kontingenta koja su odobravana u ALIMS-u, za Sputnjik V je tek bila prva količina od 2.400 doza, ali očekujemo da će ovaj sistem i dalje pružati informacije.- objasnio je Zelić

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)