LIFTOVI SE UŽELELI MAJSTORA: U našoj zemlji deficitaran je i kadar za održavanje elevatora u zgradama

G. NOVAKOVIĆ

16. 01. 2021. u 12:00

SRBIJA već godinama ne školuje kadar za ugradnju liftova. Pokušaj da se ova obrazovna šupljina popuni je izrada standarda kvalifikacije za poslove montiranja liftova.

ЛИФТОВИ СЕ УЖЕЛЕЛИ МАЈСТОРА: У нашој земљи дефицитаран је и кадар за одржавање елеватора у зградама

Foto Ž. Knežević

Na tome radi Privredna komora Beograda, koja priprema predlog programa neformalne obuke odraslih za zanimanje montera ovih uređaja.

Na poslednjoj sednici Saveta za liftove pri Privrednoj komori Beograda, predstavljeni su rezultati analize na bazi koje će biti utvrđeno koja će znanja i veštine morati da poseduju osobe koje se mogu baviti ovim poslom.

- Imajući u vidu da ova kvalifikacija ne postoji u registru, sledeći korak je podnošenje Agenciji za kvalifikacije Inicijative za razvoj i usvajanje standarda - objašnjavaju u PKS.

- Nju će u ime privrednika podneti Privredna komora, a u saradnji sa timom projekta "Znanjem do posla" i ekspertima Razvojne agencije iz Kragujevca. Očekuje se da cela procedura do upisa nove kvalifikacije u registar bude gotova u februaru naredne godine.

OSPOSOBLjAVANjE NA RADNOM MESTU

NAČIN sticanja kvalifikacije predviđa obuke na radnom mestu. Stručne kompetencije podrazumevaju pripremu za rad i ugradnju hidrauličnih i električnih liftova, ugradnju mašinskih delova elevatora, elektroinstalacija i završnu kontrolu ugradnje lifta.

Budući da je reč o neformalnoj obuci odraslih za posao montera liftova, njeno sprovođenje realizovaće se po konceptu "dualnog obrazovanja". Kako kažu u PKS, najvažniji partneri u ovom projektu biće firme u kojima će se sprovoditi praktični deo.

- Još nije razmatrana saradnja sa srednjim školama. Kada bude usvojen standard kvalifikacije, sve škole koje budu smatrale da imaju kapaciteta da se uključe u sprovođenje obuka, biće dobrodošle - kažu iz Privedne komore.

Savet za liftove formiran je u Beogradu krajem 2019. godine, a jedan od inicijatora je bilo JP "Gradsko stambeno". Ovo preduzeće među zaposlenima ima đake poslednje generacije liftadžija Srednje škole "Rade Končar". Kadrovi za obavljanje poslova "montera liftova" ne školuju se više u obrazovnom sistemu, a obim posla iz godine u godinu raste.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna