VAŽNO UPOZORENJE SPECIJALISTE RODITELJIMA: Među mladima se širi opasan izazov - može biti jako opasan po zdravlje!

Novosti onlajn

15. 01. 2021. u 21:47

ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ СПЕЦИЈАЛИСТЕ РОДИТЕЉИМА: Међу младима се шири опасан изазов - може бити јако опасан по здравље!

Foto: D.Kadarević

NA društvenim mrežama aktuelan je još jedan opasan trend među mladima. Izazov je da se pojedu ledenice koje vise sa krovova.

Stručnjaci upozoravaju da je ovako nešto jako opasna po zdravlje, jer može doći do trovanja zbog štetnih materija koje se nalaze u tom ledu, između ostalog i ptičjeg izmeta.

Društvene mreže su i među mlade u Srbiji donele novi izazov - tinejdžeri masovno otkidaju ledenice sa prozora i krovova, pa ih potom jedu. Sneg koji napada posebno u gradovima, bilo da je žut ili ne, sadrži mnogo zagađivača i otrova, upozoravaju stručnjaci. Jedan eksperiment sproveden 2016. godine pokazao je da samo sat vremena nakon što je sneg u gradu napadao, bio pun otrova opasnih za ljude.

Specijalista opšte medicine Branka Grujić navodi da je ovakakv trend veoma opasan i upozorava da ukoliko pojedete jednu ledenicu, isto je kako da ste popili zatrovanu vodu.

- Mladi na ovaj način sebi ozbiljno ugrožavaju zdravlje. Da li biste ikada popili hladnu, zagađenu vodu. Jedenje ledenica je kao da ste to uradili. Da ne pričam šta sve sadrži takav otopljeni led, prljavštinu, ptičji izmet... Može da dođe i do trovanja, ali svakako nikako ne treba jesti ili lizati ledenice - upozorava Grujić.

I meteorolozi ističu da u snegu i ledu koji pada ovih dana ima bukvalno "svega i svačega".

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Suzi

16.01.2021. 00:09

E pa sada i specijalista za roditelje ni manje ni vise. Svako ko je iole normalan covek, ako se zna sta znaci normalan i ako ima decu zna da se sa decom treba baviti. Zato sto ove mladje generacije uce tzv specijalisti za roditeljstvo zato su nam i deca takva da izmisljaju gluposti jer su puna besa, obesti i nezadovoljdtva. Nasa deca se vise ne igraju i nisu deca vec od njih rastu zahvaljujuci ovakvima montrumi i zombiji.

Igor

16.01.2021. 07:19

@Suzi - Nije specijalista za roditelje, CITAJTE TEKST,već lekar specijalista . A deca su nam kombiju evo zbog ovakvih komentara i roditelja koji se ne bave decom. Čitajte tekst "roditelji" Suzi i Draga

Pipi

16.01.2021. 06:35

Auuuu, stvarno se ponekad pitam kako sam ziva!? Vozila se bez sedista, pili vodu svi iz iste flase, cesmovacu, vozili razna cuda bez kacige-stitnika za ruke-noge-glavu, jeli masti i 'laba i ko zna koliko snega i ledenica "stukla u se' " za vreme detinjstva!!!

Leko

16.01.2021. 09:00

A mi iz Zrenjanina i okoline što svakodnevno koristimo prljavu vodu za sve osnovne potrebe ćutimo i čekamo nekog da dodje da nam namesti onu fabriku koja se digla u vazduh prošle godine.A beogradska deca se hrane ledenicama, ajte ljudi malo se osvestite i pogledajte oko vas šta se sve ovde dešava...

Mila

16.01.2021. 13:20

Pod hitno da se uvede obaveza da deca pohađaju sportske, naučne i umetničke časove besplatno. Da se bave nečime, umesto da upijaju gluposti sa interneta. Nemaju svi roditelji novac da plate za treninge, kreativne radionice i ne umeju da svojom decom. Zato mora država da se pobrine da stasavaju zdravije generacije. Ne trebaju nam jarboli, gondole, fontane, novogodišnji ukrasi, već pametni, zdravi, mladi ljudi!

Tea

16.01.2021. 17:37

Dok smo se kao klinci igrali u parku i pravili Sneška, jesmo lomili ledenice i jesmo gurali sneg jedni drugima u usta, ali se ne sećam da je neko pravio famu oko toga ?

Dejan

16.01.2021. 18:50

Mnogo bolji savet je,naprimer,da izbegavaju vodu sa slavine ,koja je puna hlora (poznati kancerogen) ili da niposto ne peru zube ,zubnim pastama,jer u njim a ima toliko floura i drugih kancerogena,da je sisanje ledenica u najmanju ruku smesno. Da izbegavaju,posete zubarima,jer ce dobiti ogromnu dozu zive,olova,kadmijuma,nikla i ostalih po zdravlje stetnih metala.

Unknown

16.01.2021. 23:05

Pa ako sama nemaju mozga da razmisljaju dzaba im objasnjavati, u sta ce im otici ta informacija ili upozorenje, samo ih treba tuci motkom u glavu i to precizno, deca su danas suvise "mlaka", ali za to su krivi roditelji