SRBIJA PRVA U REGIONU ZAPOČELA IMUNIZACIJU: U ponudi tri besplatne vakcine, zemlje u komšiluku još čekaju

Tanjug

16. 01. 2021. u 12:50

SA izuzetkom Srbije, nijedna zemlja Zapadnog Balkana nije započela vakcinisanje građana protiv korone, ne zna se ni kada će, jer nisu dobile vakcine, a nadaju se - u prvom kvartalu ove godine.

СРБИЈА ПРВА У РЕГИОНУ ЗАПОЧЕЛА ИМУНИЗАЦИЈУ: У понуди три бесплатне вакцине, земље у комшилуку још чекају

Foto: Tanjug

Crna Gora, BiH i Severna Makedonija još čekaju vakcine, a njihovi zvaničnici, naime, ne znaju kog bi datuma u tim zemljama mogla početi vakcinacija.

Ministarka zdravlja u Crnoj Gori Jelena Bojić Borovinić najavila je juče da se dolazak prvih vakcina u tu zemlju očekuje krajem januara ili početkom februara.

Crna Gora, koja ima oko 650.000 stanovnika, još nije dobila vakcinu, jer, kako je rekla Borovinić, zemlje koje je već imaju o tome su mislile u junu i julu.

U Crnoj Gori je to bilo vreme predizborne kampanje, kada se bivša vlast nije previše trudila, a novoj je, kažu, potrebno vreme da se izbori sa nasleđenim.

Crna Gora je od oktobra prošle godine u Kovaks programu EU i još nije poznato koju će vakcinu dobiti, a bivši ministar Kenan Hrapović je rekao da je naručeno 248.800 doza, što je dovoljno tek za 20 odsto stanovništva.

Severna Makedonija, sa oko 2.000.000 stanovnika, prve vakcine trebalo bi da dobije tek u martu, najavio je ranije ministar zdravlja Venko Filipče.

Preko Kovaks programa naručeno je 833.000 doza, a vode se i bilateralni razgovori sa proizvođačima Pfajzerom i Astra Zenekom za nove doze, ali još nema dogovora, niti rezultata.

I BiH još nije dobila nijedan kontigent vakcina, a predsednik Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija najavio je ponovo juče da se prve vakcine očekuju do kraja ovog meseca ili početkom narednog.

BiH, zemlja sa oko 3,3 miliona stanovnika, vakcine, 1.232.000 doza, što je dovoljno za oko 20 odsto stanovnika, takođe očekuje iz Kovaks programa.

Osim 400.000 doza koje treba da dobije preko Kovaksa, Republika Srpska najavila je nabavku ruske vakcine Sputnjik V.

Albanija je još u septembru potpisala sporazum o ulasku u Kovaks program, a do sada je prema zvaničnim informacijama dobila tek negde oko 900 doza.

Ministarka zdravlja i socijalne zaštite Albanije Ogerta Manastirliu izjavila je ranije da plaćeno 3,9 miliona dolara (oko 3,2 miliona evra) za obezbeđivanje vakcine za 20 posto populacije.

Članice EU, Slovenija i Hrvatska započele su simbolično istovremeno vakcinisanje, a u okviru plana koji je važio za druge države EU.

Slovenija, sa oko 2.000.000 stanovnika, u prvoj tranši je dobila vakcine Fajzer-Bionteka - nešto manje od 10.000 doza, što je dovoljno za 5.000 građana.

Hrvatska, koja ima oko četiri miliiona stanovnika, naručila je 5,6 miliona doza od različiitih proizvođača - od Astra Zeneke naručeno je 3,6 miliona doza, 900.000 od Džonson i Džonsona, po miliion doza Pfajzera i Moderne i 300.000 doza od KjurVaka.

Direktor HZJZ Krunoslav Capak juče nije znao da kaže koliko je ljudi primio vakcinu, ali je izneo neobičnu informaciju da iz Pfajzerove vakcine hrvatski lekari uspevaju da izvuku jednu do dve doze više od pet, koliko je upisano u deklaraciji.

Slučaj su prjavili proizvođaču, koji im je zbog toga, kako tvrdi, povećao cenu vakcine.

Inače, u Hrvatskoj se očekuje da će masovna vakcija stanovništva biti obavljena do kraja aprila.

Srbija, sa oko 7,5 miliona staovnika, prva je zemlja regiona koja je počela vakcinaciju svog stanovništva po precizno utvrđenom planu imunizacije u decembru prošle godine, dan dva pre nego što je vakcinacija počela u zemljama EU.

Vakcinacija je besplatna, a u ponudi su tri vakcine, pa građani mogu da biraju između Fajzerove, ruske Sputnjik V i kineskog Sinefarma. Očekuje se i dolazak Modernine vakcine i još nekih proizvođača, najavio je Vučić.

Inače, vakcine iz Srbije primaju i Srbi na severu KiM, a Priština prvu isporuku vakcina očekuje tek u martu.

Srbija je i zaštitnu opremu svojevremeno, i vakcinu sada, nabavila zahvaljujući dobroj saradnji, pre svega predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa inostranim partnerima i zemljama prijateljima naše zemlje.

Srbija je zaštitnom opremom pomogla neke države kojima je u tom trenutku ona bila neophodna, a nije isključeno da će to uraditi i sa vakcinom, ako zatreba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: Moć kolektivne akcije