PLIVANJE SAMO SIMBOLIČNO: Tradicionalni bogojavljenski običaj ove godine će izostati u većini eparhija Srpske pravoslavne crkve

R. Dr.

18. 01. 2021. u 10:44

TRADICIONALNO bogojavljensko plivanje za časni krst u većini eparhija Srpske pravoslavne crkve u Srbiji i regionu ove godine izostaće zbog epidemiološke situacije. Organizatori su gotovo sve manifestacije sveli na simbolične, ali ističu da se tradicija - neće prekidati. U pojedinim gradovima dobiće i humanitarni karakter.

ПЛИВАЊЕ САМО СИМБОЛИЧНО: Традиционални богојављенски обичај ове године ће изостати у већини епархија Српске православне цркве

Sećanje na jedno od prethodnih plivanja za časni krst / Foto N. Karlić

Dugogodišnji starešina Crkve Svetog Georgija u Beogradu i organizator prvog bogojavljenskog plivanja za časni krst u Beogradu protojerej stavrofor Slavko Božić kaže da će bogojavljensko plivanje u Savskom jezeru imati molitveni i simbolički karakter, ali da će veće okupljanje izostati.

- Procenili smo da je tako najbolje. Litije neće biti, niti će plivanje imati obim i masovnost na koje je Beograd navikao. Održaćemo molitvu, a u vodu će po krst skočiti samo 12 plivača, i to bez takmičarske atmosfere. Posle plivanja pustićemo sedam golubova, što takođe ima duboku pravoslavnu simboliku. Ovogodišnji praznik, dakle, obeležićemo, ali shodno sveukupnoj situaciji - objašnjava prota Božić, koji je počasni predsednik Odbora za organizaciju bogojavljenskog plivanja sa najdužom tradicijom.

Slično je i u drugim gradovima i eparhijama SPC. Ove godine izostaće i plivanje u Višegradu, kod čuvene ćuprije. Krst neće biti potopljen u Drinu, ali će biti služena liturgija i osvećenje vode, koje će predvoditi čuvar trona srpskog patrijarha mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Odlukom crkvenih organa i lokalnih štabova za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, bogojavljensko plivanje otkazano je i u Kruševcu, Bajinoj Bašti, Somboru, Čačku.

U Smederevu, dosadašnji pobednici sa blagoslovom crkvene opštine doneli su odluku da umesto plivanja povedu humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za lečenje malog Filipa Ivanovića (10). Oni su pokrenuli humanitarnu akciju, za ovogodišnji časni krst, a novac koji bude dobijen uplatiće na račun za lečenje malog Filipa.

Ovaj desetogodišnjak boluje od sinovijalnog sarkoma mekog tkiva i trenutno je u bolnici u inostranstvu gde prima hemoterapiju i priprema se za nastavak lečenja, još jednu operaciju ili imunoterapiju. Sredstva neophodna za ovu namenu treba da budu prikupljena do 8. februara.

SMS PORUKA

Srbislav Čiplić, bivši vaterpolista Bečeja, koji je pet puta prvi doplivao do bogojavljenskog krsta u Smederevu apeluje na sve ljude dobre volje da učestvuju u licitaciji za pomoć malom Filipu:

- Može da se pošalje SMS poruka na 3030 i upiše 699.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...