KINESKA VAKCINA OD SUTRA U UPOTREBI? Evo koje grupe građana ne smeju da prime ovo cepivo

Novosti online

18. 01. 2021. u 09:22

KINESKA vakcina Sinofarm najverovatnije će već od sutra biti u upotrebi u Srbiji, rekao je Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

КИНЕСКА ВАКЦИНА ОД СУТРА У УПОТРЕБИ? Ево које групе грађана не смеју да приме ово цепиво

Foto: Tanjug

Postupak odobravanja i utvrđivanja najvažnijih karakteristika vakcine traje ali se na njemu danonoćno radi, kazao je on.

- Nećemo se zaustaviti, sati su u pitanju, u najskorijem roku ćemo završiti postupak za Sinofarm ali se završavaju i postupci za druge vakcine, kako bi građanima bile dostupne kvalitetne, efikasne i bezbedne vakcine - rekao je on.

Od sutra će, nada se on, kineska vakcina biti odobrena i dostupna za primenu.

- Važno je naglasiti da poverenje koje naši stručnjaci i ALIMS uživaju neće biti iznevereno, mi pažljivo proučavamo svu dokumentaciju i dajemo stručnu procenu - rekao je on.

Geopolitički se ne bira vakcina, rekao je on, i to je Agenciji sekundarno pitanje.

- Mi smo obezbediti standarde, ali ćemo svakako odgovoriti na to pitanje - sažetije karakteristike lekova, kada proučite, kažu da su kontraindikacije identične kod dve trenutno registrovane ali i kod kineske. Nisu ispitane na trudnicama, dojiljama i deci, i zato ne mogu da se primenjuju na njima - naveo je on. 

- Alergijske reakcije na same sastojke vakcine su kontraindikacija, a sve mogu da prime čak i teško bolesni pacijenti, samo nijansa je koja će se vakcina primiti. Svakako se morate konsultovati sa lekarom, naročito ako imate teška i hronična oboljenja. I nakon primanja vakcine se ostaje kraći period, da bi se predupredila reakcija, 15 do 30 minuta se ostaje na mestu. Ali do sada nismo imali slučajeve gde je bila neophodna reakcija, da bi se alergijska reakcija suzbila - rekao je on.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina