ISTORIJU OBELEŽIO NEZABORAVNIM POBEDAMA: Na Novom groblju u Beogradu komemorativni skup povodom 100. godišnjice smrti Vojvode Živojina Mišića

V. N. - J. L.

20. 01. 2021. u 21:12

POLAGANjEM venaca i komemorativnim okupljanjem, juče je na Novom groblju u Beogradu obeleženo 100 godina od smrti vojvode Živojina Mišića.

ИСТОРИЈУ ОБЕЛЕЖИО НЕЗАБОРАВНИМ ПОБЕДАМА: На Новом гробљу у Београду комеморативни скуп поводом 100. годишњице смрти Војводе Живојина Мишића

Foto Tanjug

Uz svečani špalir Garde Vojske Srbije, državnoj ceremoniji polaganja venaca i odavanja počasti kod spomenika legendarnom vojskovođi prisustvovali su ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, predstavnici Vojske Srbije, boračnih udruženja kao i vojvodina praunuka Vojislava Šipka.

- Vojvoda Živojin Mišić se upisao u slavne stranice naše istorije koju je obeležio izvojevanim pobedama - kazao je ministar Stefanović.

- Umeo je da kaže reči koje znače da treba da budemo jedinstveni i hrabri, što je uz odvažnost i mudrost ostavio danas nama u amanet. Donosio je i teške i nepopularne odluke za dobrobit naroda i države. Krasili su ga neizmerno junaštvo i veliko srce.

SEĆANjE Meštani Mišićeva, Foto J. Lemajić

Ministar je podsetio i na vojvodine reči koje su sada slogan današnje Vojske Srbije: "Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred".

- Neustrašivost koju je posedovao Mišić dovešće do toga da ga Srbi nikad ne zaborave, kao što neće zaboraviti ni podvige ostalih predaka, vojvode Petra Bojovića i generala Pavla Jurišića Šturma i svih vojnika, radnika, seljaka... koji su u slavnim vremenima bili uz svoj narod i dali živote za otadžbinu - rekao je Stefanović.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, čije je ministarstvo uz vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije organizovalo ceremoniju, kazala je da je ponosna što je u prilici da oda počast herojima, čija junačka dela pamte sve generacije ove zemlje.

- Pamtimo ih kao velikane u jednom od najtežih momenata u našoj istoriji - istakla je Kisić Tepavčevićeva.

- Naša zemlja se dugo oporavljala od rana iz Velikog rata u kojem se borila za svoju slobodu. Nemerljiv dorpinos tome dali su trojica heroja i vojskovođa.

VENCI ZA VOJVODU BOJOVIĆA I ŠTURMA

U OKVIRU komemorativnih okupljanja obeležene su i godišnjice smrti vojvode Petra Bojovića i generala Pavla Jurišića Šturma. Osim državnih zvaničnika, vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, boračkih i udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, potomci istaknutih vojskovođa.

Ministarka je navela i da negovanjem uspomene na velike pretke čuvamo identitet i istoriju, braneći slobodu naroda i države kao najuzvišenije ciljeve.

Skupu se obratila i praunuka vojvode Živojina Mišića, Vojislava Šipka, koja je izrecitovala deo poeme Vojislava Ilića Mlađeg o Živojinu Mišiću.

PONOS Vojislava Šipka, praunuka vojvode Mišića, Foto ATA

Vek od upokojenja legendarnog komandanta Kolubarske bitke obeležen je i u Mišićevu kod Subotice, mestu koje nosi ime po slavnom vojvodi. Potomci solunskih dobrovoljaca, koji su 1925. godine na goloj ledini podigli Mišićevo, okupili su se juče kod spomenika vojvodi u centru sela i položili vence.

- Selo su osnovali solunski dobrovoljci, a da se nazove po vojvodi Mišiću svi su se složili jer je većini bio komandant prilikom proboja Solunskog fronta - podsetio je Pero Šunjka iz Mišićeva.

Od osnivanja do danas selo nije menjalo ime, koje je, kako meštani tvrde, njihov najveći ponos.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...