UZ HAŠIMOTO NE IDE "FAJZER": Istraživač Marija Gnjatović apeluje na obolele od autoimunih bolesti da se strpe oko vakcinacije

B. R.

21. 01. 2021. u 09:53

U velikoj dilemi pred vakcinaciju su oboleli od svih autoimunih bolesti, kojima se generalno, bar zasad, ne preporučuje vakcinacija, a posebno oni najbrojniji sa hašimoto tireoiditisom, autoimunim oboljenjem štitaste žlezde do kojeg dolazi usled poremećaja imunog sistema.

УЗ ХАШИМОТО НЕ ИДЕ ФАЈЗЕР: Истраживач Марија Гњатовић апелује на оболеле од аутоимуних болести да се стрпе око вакцинације

Foto: Jutjub/Printskrin

Marija Gnjatović, istraživač u Institutu za primenu nuklearne energije, kaže za "Novosti" da bi generalno svako ko ima ozbiljniji zdravstveni problem pri donošenju odluke o vakcinaciji i izboru vakcine trebalo da se konsultuje sa svojim lekarom.

- Pacijentima sa hašimotom ne bih savetovala "Fajzerovu" vakcinu - kaže Gnjatovićeva. - Trebalo bi pratiti instrukcije koje dolaze posle testiranja vakcina na određenim grupama. "Fajzerova" nije za mlađe od 16 godina, ruska je namenjena za starije od 18, ali "sputnjik V" nije za one koji imaju 65 i više godina... To ne znači da će se desiti nešto loše ako je prime, nego da još nije završena treća faza ispitivanja kojom je dokazana bezbednost primene u ovim kategorijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CIRKULARNI GRADOVI: Prilika za lepšu budućnost