PODACI NSZ: Nema kolebanja na tržištu rada, oko 30.000 nezaposlenih lane koristilo novčanu naknadu

J.Ž.S.

21. 01. 2021. u 14:24

GOTOVO 30.000 nezaposlenih koristilo je u prošloj godini novčanu naknadu Nacionalne službe za zapošljavanje. U ovoj službi naglašavaju da je podneto 66.324 zahteva, od čega samo u decembru 5.814 zahteva.

ПОДАЦИ НСЗ: Нема колебања на тржишту рада, око 30.000 незапослених лане користило новчану накнаду

Informacije o poslovima preko NSZ / Foto N. Fifić

- U toku prethodne godine novčanu naknadu u proseku je mesečno koristilo 32.377 građana. Najveći broj građana podnosi taj zahtev po prestanku radnog odnosa na određeno vreme ili po prestanku angažovanja na privremenim i povremenim poslovima - ističu u NSZ-u.

Pravo na ovu prinadležnost mogu da ostvare oni građani kojima prestane radni odnos ili osiguranje, a prethodno moraju biti osigurani neprekidno 12 meseci ili sa prekidima u poslednjih 18 meseci. Važno je takođe i da radni odnos nije prestao voljom ili krivicom zaposlenog.

Obuhvat nezaposlenih koji mogu da ostvare pravo na novčanu naknadu sada je nešto širi i to pravo imaju oni koji su proglašeni tehnološkim viškovima. Tako je u 2020. u proseku mesečno 10.088 građana koji su bili višak zaposlenih kod poslodavaca takođe koristilo novčanu naknadu. Pravo na naknadu stiču i oni koju su radili u firmama u kojima je uveden stečaj ili likvidacija, zaposleni kojima je prestao ugovor o radu na određeno vreme ili angažovanim na privremenim i povremenim poslovima, kao i osnivači privrednih društava kada ugase svoje preduzetničke radnje.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće