SKANDALOZNA ODREDBA PRAVNOG FAKULTETA: "Budite prikladno obučeni da ne biste davali povoda za seksualno uzemiravanje"

Novosti onlajn

21. 01. 2021. u 14:15

ODREDBA u Standardima rada Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu podigla je buru u javnosti jednim članom koji je u najmanju ruku sporan i neprimeren za sadašnje i buduće žrtve seksualnog uznemiravanja.

СКАНДАЛОЗНА ОДРЕДБА ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА: Будите прикладно обучени да не бисте давали повода за сексуално уземиравање

Foto: K. Mihajlović

Ceo slučaj prokomentarisao je i dekan ove ustanove Zoran Mirković.

O čemu se tačno radi?

Naime, na društvenim mrežama je osvanuo deo Standarda rada ovog fakulteta u kojem je citiran član 120 koji glasi:

- Nastavnici/saradnici će udaljiti s ispita, odnosno vežbi/predavanja studente/studentkinje koji su neprikladno obučeni – bilo u smislu neurednosti ili ignorisanja elementarnih uzusa izgleda u obrazovnim institucijama, a pogotovo u smislu davanja povoda – upravo izgledom, oblačenjem ili ponašanjem – za seksualno uznemiravanje, rasnu, versku i druge oblike diskriminacije ili narušavanje pozicije Fakulteta kao politički neutralne institucije - navodi se u spornom članu Standarda rada Pravnog fakulteta.

Foto: Printscreen/Pravni fakultet

Jasno je da pravila oblačenja, takozvani kodeks, mora postojati, naročito u instituciji kakva je visokoškolska ustanova. Međutim, javnost nije uzbunio kodeks, već deo koji glasi "a pogotovo u smislu davanja povoda - za seksualno uznemiravanja, rasnu, versku i druge oblike diskriminacije".

Sasvim je jasno da povod za napastvovanje i uznemiravanje studenata ne može i ne sme biti njihovo oblačenje, te da to što su obukli nije opravdanje za napasnika i ne može da mu bude "alibi" ni u životu ni pred fakultetom ni na sudu. Napasnik je uvek kriv.

Ipak, odredba postoji, aktuelna je još od 2005. pa je pitanje ko ju je sastavio i to na Pavnom fakultetu, gde bi više nego bilo gde trebalo da se vodi računa o formulaciji i uči upravo Zakon o diskriminaciji?

"To je nesrećna formulacija"

Dekan ove ustanove Zoran Mirković kaže:

- Taj Standard o radu nikada nije postao norma na Pravnom fakultetu. On jeste napisan, ali nikada nije sproveden kao važeći. Jednostavno, dospeo je u etar i mi smo više puta pokušali da ga sklonimo sa Gugla zato što se ne sprovodi, ali jednostavno nismo uspeli - objašnjava Mirković.

Ipak, iako se možda odredba ne sprovodi, jasno je da je tekst odredbe bio takav, te da je on taj koji je neumesan, te nije upitno sprovođenje odredbe, već uopšte njeno postojanje u tom obliku.

- U pitanju je nesrećna formulacija. Ona je svakako pravno i moralno neodrživa. Ipak, bitno je da to nikada nije postalo zvaničan dokument - zaključuje Mirković.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)