PONOSNI SMO NA MILENU: FDU stao uz mladu glumicu i poručuje – to što je progovorila ohrabruje sve koji su bili zlostavljani

Novosti online

21. 01. 2021. u 16:17

FAKULTET dramskih umetnosti se oglasio povodom optužbi koje je je mlada glumica Milena Radulović iznela i zbog kojih je uhapšen retitelja Mirosava Mika Aleksić.

ПОНОСНИ СМО НА МИЛЕНУ: ФДУ стао уз младу глумицу и поручује – то што је проговорила охрабрује све који су били злостављани

Milena Radulović / Foto V. Danilov

U saopštenju se navodi da se “bezrezervno i odlučno pruža podršku mladoj glumici i nekadašnjoj studentkinji naše škole, Mileni Radulović, u njenoj borbi da se svaki oblik seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja procesuira i kazni na adekvatni način.“

- Neophodno je da razumemo koliko je teško progovoriti o ovakvom problemu, posebno iz pozicije žrtve. Zato smo ponosni što je naša bivša studentkinja imala snage da otvoreno i direktno progovori o tome i podeli svoje dramatično iskustvo, čime ohrabruje i osnažuje sve one koji su bili izloženi različitim oblicima seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja i nasilja da o tome progovore – poručuju sa FDU.

Fakultet dramskih umetnosti se, navodi se u saopštenjeu, tokom više od 70 godina rada, trudio da studentima i studentkinjama stvori siguran, podržavajući prostor za njihovo obrazovanje, usavršavanje, lično i umetničko sazrevanje. Bezbednost, poštovanje i lični integritet su vrednosti koje bez izuzetka moramo da garantujemo našim studentima i studentkinjama.

Uprava fakulteta ima stalnu komunikaciju sa predstavnicima Studentskog parlamenta i sigurni smo da će studenti i studentkinje, ukoliko osećaju da su izloženi bilo kakvom obliku psihološkog, verbalnog ili fizičkog uznemiravanja tokom rada na Fakultetu, to odmah prijaviti nadležnim službama kako bi, po hitnom postupku, svako odstupanje od očekivanih normi i profesionalnih standarda bilo sankcionisano. Za sada takvih prijava nije bilo.

- Želimo da podsetimo da Miroslav Aleksić nikada nije radio na Fakultetu dramskih umetnosti, niti je na bilo koji način bio uključen u procese edukacije i rada sa našim studentima i studentkinjama – saopštavaju sa FDU. - Njegove radionice pohađala su i deca koja nisu nastavila sa obrazovanjem u polju glume i dramskih umetnosti. Ovo je važno naglasiti zato što je problem seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe pozicije moći problem ne jedne struke, već može biti prisutno u bilo kojoj društvenoj i profesionalnoj strukturi, dok je krivica za svaki čin pojedinačna i isključivo na počiniocu.

Sa FDU poručuju da “od nadležnih službi očekuju efikasnu reakciju koja će sprečiti da se slične radnje ponove na nekim novim žrtvama, kao što očekuje da počinioci budu adekvatno procesuirani i kažnjeni.

Fakultet dramskih umetnosti podseća i na to da će tokom narednih dana način izveštavanja medija o ovom i sličnim slučajevima biti od ogromne važnosti.

- Zato na njih apelujemo da profesionalnim, proverenim i odgovornim sadržajima, te isključivo oslanjanjem na činjenice onemoguće sekundarnu viktimizaciju žrtava, kao i kolektivizaciju krivice i neosnovane povrede integriteta i profesionalnog ugleda pojedinaca koji su posredno ili neposredno povezani sa ovim slučajem.

Imamo potpuno poverenje u istražne organe i verujemo da će svoj posao obaviti krajnje profesionalno, u što kraćem vremenu – poručuju sa FDU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju