NAJBOLJI METOD ZA PREGLED SRCA: Dr Anastazija Stojšić Milosavljević o dijagnostici koja se radi samo na Institutu u Sremskoj Kamenici

I. Kovačić

23. 01. 2021. u 16:21

U KAKVOM stanju je srce nakon infarkta i kako bi ga trebalo lečiti najbolje može da pokaže kontrastna ehokardiografija. Ova dijagnostička metoda u Srbiji radi se samo na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

НАЈБОЉИ МЕТОД ЗА ПРЕГЛЕД СРЦА: Др Анастазија Стојшић Милосављевић о дијагностици која се ради само на Институту у Сремској Каменици

Foto: privatna arhiva

U intervjuu za "Novosti" dr Anastazija Stojšić Milosavljević iz Instituta za kradiovaskularne bolesti Vojvodine, kaže da se kontrastna ehokardiografija u njihovoj ustanovi primenjuje već tri godine i da je za pacijente sa uputom besplatna:

- Ova metoda može da ukaže ne samo na poremećaj građe, već i na funkcionalne promene u mišiću srca, ako se analizira njegova prokrvljenost. Može da se kombinuje i sa provokacionim testovima, koji se primenjuju skoro kod svih kardiovaskularnih bolesti, posebno ishemijske bolesti srca, što je najrasprostranjenija patologija i kod nas.

Kako se izvodi kontrastna ehokardiografija?

- Procedura upotrebe kontrastne ehokardiografije podseća na davanje intravenske injekcije. Daje se po jedan mililitar kontrasta u perifernu venu podlaktice. Nakon toga, tumače se slike na ekranu ehokardiografskog uređaja. Osnovni preduslov za ovu metodu je da postoji obučen kadar, kontrastno sredstvo i da nam je na raspolaganju eho aparat koji može da se podesi na program pogodan za ovu vrstu snimanja. Bitno je i da kontrastno sredstvo sadrži gasinkapsulirane mikromehuriće, koji ubrizgani u perifernu venu prolaze plućnu barijeru, jer se kontrast, nakon što se pojavi u desnim, pojavi i u levim srčanim šupljinama, što je od suštinskog značaja. Tako se "ocrtavaju" promene i u levoj komori i levoj pretkomori, pa i aorti i arterijama.

Da li je ova metoda samo dijagnostička ili je i interventna?

- Ona je neinvazivno-dijagnostička i može da prethodi drugim invazivnim metodama, ili kasnijim intervencijama. Naime, sa upotrebom kontrasta sa mikromehurićima mnogo se bolje vide srčane šupljine, postojeće urođene ili stečene nepravilnosti. Prvo su za kontrastni eho indikovane one osobe kod kojih je eho slika bila "loša". Danas se kontrast može koristiti kod svih bolesnika, posebno, ako je eho slika nejasna, te se želi dopuniti pregled.

Za koja oboljenja ili stanja se najčešće koristi kontrastna ehokardiografija?

- Ehokardiografski pregled se inače preporučuje kod svih kardioloških bolesnika, ali i preventivno kod zdravih ili onih koji imaju faktore rizika za srčane bolesti, ne samo za dijagnostiku, nego i za praćenje efekta terapije ili asistiranje pri nekoj intervenciji na srcu. Dakle, ova metoda se može koristiti kod svih osoba, stanja i bolesti srca.

PRIVATNICI

Da li vam je poznato da li se kontrastna ehokardiografija radi kod privatnih lekara?

- Da. Neki od lekara koji su kod nas prošli obuku, primenjuju danas ovu dijagnostiku u svojim ordinacijama.

Znači, nije samo za najteže bolesnike?

- Dešava se da se najteže tumače upravo oni delovi srca koji su najbolesniji. Nakon infarkta često postoje aneurizme srca, odnosno proširenja, gde postoji mogućnost formiranja krvnog ugruška, koji se bez kontrasta teško uočava i to su nam i najčešće indikacije za primenu kontrastne ehokardiografije. Od dobijenih rezultata zavisi i dalja terapija ili sledeća dijagnostička metoda koja nije uvek invazivna, ali ni bezopasna, jer je često povezana sa zračenjem.

Zbog čega je ova metoda posebna?

- Kardiovaskularne bolesti predstavljaju vodeći uzrok razbolevanja i smrti u svetu i kod nas. Zato nam je ova metoda posebna, jer je praktična i neškodljiva, a dostupna i neinvazivna i pruža mnogo informacija o srcu. Svima je jasno da bolest možemo lečiti ako znamo dijagnozu, a dijagnozu postavljamo ako su slike o srcu jasne. U rutinskom radu za kontrastom posežemo najčešće ako postoji sumnja na ugruške u srcu, ako postoji potreba za detaljnim pregledom vrha leve komore, koja se često teško prikazuje na običnom eho aparatu i onda kada treba precizno proceniti snagu i volumen leve komore. Takođe, možemo da uradimo i preciznu procenu poremećene pokretljivosti dela ili celog zida leve komore, što je znak infarkta ili slabe prokrvljenosti. Ovu metodu koristimo i u intenzivnoj jedinici kod najtežih bolesnika, a olakšava nam i dopler preglede, kada procenjujemo bolesti zalistaka.

Ima li kontraindikacija za primenu ove metode?

- Na svetskom tržištu postoje samo tri vrste komercijalnih kontrasta bezbednih za upotrebu koji su dobili odobrenja američke i evropske agencije za lekove. Mi koristimo jedno od ta tri. Ovakvo kontrastno sredstvo za razliku od ranije poznatih, praktično nema kontraindikaciju. Alergija na sastojke kontrasta jedina je kontraindikacija za primenu ove metode, a kod trudnica, dojilja i mlađe dece se ne preporučuje upotreba. Izbegavamo davanje kod komplikovanih urođenih srčanih mana ili ako neko ima povišenu temperaturu. Danas već imamo iskustvo sa stotinama pacijenata.

Koliko je skupa kontrastna ehokardiografija?

- Pojam skupo je relativan. Dok smo zdravi i dok nas situacija ne natera, ne razmišljamo o tome šta je skupo. Zdravi ljudi podrazumevaju zdravlje. Sada, u ovoj pandemiji učimo svi da je prevencija najbitnija i da se opet podsetimo ne samo u infektivnim bolestima za koje važi distanca i nošenje maski, nego da je prevencija bitna i za masovne nezarazne bolesti kao što su i kardiovaskularne bolesti. Svaki napor ili dinar uložen u što ranijoj fazi bolesti ili potrošen na prevenciju i dijagnostiku pre razvijene faze bolesti je dobro uloženo sredstvo, možda i najbolje uloženo u naše lično zdravlje, ali i ceo sistem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...