CEPIVO "JURI" VIRUS: Broj pozitivnih na kovid 19 u padu, vakcinacija u zamahu

E. V. N.

24. 01. 2021. u 08:20

VAKCINACIJA u Srbiji uzima zalet. Već sutra ili prekosutra, biće otvoreno 30 novih punktova na "Beogradskom sajmu", a uz već postojeće u domovima zdravlja, dnevno će moći da se vakciniše između 15.000 i 17.000 građana.

ЦЕПИВО ЈУРИ ВИРУС: Број позитивних на ковид 19 у паду, вакцинација у замаху

Foto M. Anđela

Stručnjaci upozoravaju da je pitanje vremena kada će se britanski soj virusa korona, koji ima veću zaraznost, pojaviti u Srbiji, pa je veoma bitno da se što pre vakciniše što veći broj ljudi.

Trend pada broja obolelih se nastavio, pa je u poslednja 24 sata broj zaraženih u odnosu na testirane iznosio 15,7 odsto. Od 9.434 građana, njih 1.484 je bilo pozitivno. Preminulo je 19 pacijenata, u bolnicima je 4.718, a na respiratorima 165 obolelih.

Šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji dr Marjan Ivanuša kaže da ukoliko bi se dnevno vakcinisalo po 30.000 ljudi, računajući dve doze, za šest meseci, imunizacijom bi bilo obuhvaćeno tri miliona građana. On je istakao da je trenutna epidemiološka situacija mnogo bolja nego što je bila u decembru, ali je i dalje veliki broj novozaraženih i umrlih na dnevnom nivou.

- Očekujemo da do kraja marta, preko programa "Kovaks", državama bude distribuirano oko 150 miliona doza vakcina - rekao je Ivanuša. - Do kraja juna bi trebalo da bude dostupno više od 600 miliona doza, a do kraja ove godine više od dve milijarde doza. I "Kovaks" se susreće sa istim problemima kao i svaka država, da vakcina nema dovoljno na raspolaganju i velika je potražnja za cepivom.

VALjEVO, Foto Agencija Pristup

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Vladimir Petrović ističe da smo daleko od povoljne situacija, ali da smo na silaznom kraku trećeg epidemijskog talasa i da bi, ako se ovaj trend nastavi, oko Sretenja moglo da se kaže da smo u povoljnoj situaciji. On je situaciju u Vojvodini ocenio kao vanrednu, iako su stope obolevanja tokom januara pet puta niže nego one koje su registrovane tokom novembra i decembra.

- Potrebno je da 95 odsto populacije bude imuno da bismo bili relativno mirni, a da bismo izbegli epidemijske talase neophodno je da imunitet ima oko 70 odsto populacije - kaže dr Petrović.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, sutra ili prekosutra počeće da radi novi punkt za masovnu imunizaciju u Hali 3 "Beogradskog sajma", gde će biti postavljeno 30 punktova, a 48 lekara i 56 medicinskih sestara radiće od osam do 20 časova.

SRBIJA KAO PRIMER

BIVŠI predsednik slovačkog parlamenta i lider Slovačke narodne partije Andrej Danko pozvao je premijera Igora Matoviča da sledi primer Mađarske i počne pregovore sa Rusijom o nabavci vakcine "sputnjik V". On je pozdravio i pristup Srbije po pitanju nabavke vakcine poručujući da bi tako trebalo da se ponaša i EU. Danko je rekao da Slovaci treba da imaju mogućnost izbora među preparatima protiv virusa korona koji dolaze sa Zapada i sa Istoka.

- Ako to mogu Mađari, mogu i Slovaci - rekao je Danko.

On ističe da će u ovoj hali moći da se vakciniše između 8.000 i 10.000 ljudi dnevno.

- S obzirom na to da u domovima zdravlja cepivo primi od 3.500 do 4.000 ljudi, uz otvaranje novog punkta na "Sajmu", između 15.000 i 17.000 građana prestonice dnevno će biti imunizovano. Hala 3 će imati čekaonicu, boksove za registraciju i lekarske preglede.

Ulaziće se na jedan ulaz, a izlaziti na drugi, tako da se neće stvarati gužve.

Za imunizaciju se do sada prijavilo oko 200.000 Beograđana. U toku jučerašnjeg dana 939 Šapčana je primilo vakcinu protiv virusa korona, a u poslednja tri dana ukupno 2.286 građana. Za prva tri dana masovne imunizacije, više od 1.200 žitelja Valjeva primilo je vakcinu. Imunizacija se obavlja u hotelu "Grand", a biće vakcinisani svi građani, bez obzira na to da li su se prethodno prijavili.

Od početka masovne vakcinacije u Kruševcu i okolini cepivo je primilo 5.538 osoba, a samo juče je vakcinisano 1.935 građana. Vakcinacija starijih od 65 godina se od sutra nastavlja i u seoskim sredinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas