NASILJE NAD ŽENAMA: Istraživanje Crvenog krsta

V. C. S.

29. 01. 2021. u 15:36

VIŠE od polovine žena u Srbiji iskusilo je bar neki oblik rodno zasnovanog nasilja, a među ženama starim 65-74 godine taj procenat iznosi 55,4 od kad su navršile 15 godina života. U poslednjih godinu dana ovakvo iskustvo imalo je 16 odsto starijih žena, pokazalo je istraživanje Crvenog krsta "Na ničijoj zemlji - rodno zasnovano nasilje prema starijim ženama (65+) u Srbiji."

НАСИЉЕ НАД ЖЕНАМА: Истраживање Црвеног крста

Ilustracija / Foto Depositphotos

Istraživanje je deo projekta pod nazivom "Osnaživanje starijih žena: Prevencija nasilja putem menjanja društvenih normi u Srbiji i Austriji (EmPreV)", koji je finansijski podržala EU i Austrijska razvojna agencija. Kako konstatuju u Crvenom krstu, uprkos podacima iz 2017. koji pokazuju da je jedna od sedam starijih žena širom sveta doživela neki oblik nasilja, ova vrsta torture ne dobija istu pažnju kao drugi oblici nasilja.

Rezultati pokazuju da je partnersko nasilje veoma rasprostranjeno među ženama treće dobi. Od navršenih 15 godina 40 odsto doživelo je neki oblik torture od partnera, dok je u prethodnih 12 meseci to iskustvo imalo njih 7,7 odsto. Najrasprostranjenije je psihičko nasilje, koje je doživelo 38 odsto ispitanica od svoje 15. godine i sedam odsto tokom poslednjih godinu dana.

Zlostavljanje je rasprostranjenije među starijim ženama na selu, nego među onima u gradu (46 odsto prema 44,5 odsto), a zanimljivo je da je stopa najviša u Vojvodini, a najniža u južnoj i istočnoj Srbiji. U Crvenom krstu ističu, međutim, da treba imati u vidu i spremnost da se prijavi nasilje, pa podaci ne odražavaju nužno njegovu stvarnu rasprostranjenost.

Kako ističu, rizik od partnerskog nasilja povećava siromaštvo. Među ženama koje žive u siromašnijim domaćinstvima čak 46 odsto je iskusilo neki oblik partnerskog zlostavljanja, dok je procenat među ženama koje žive bez finansijskih problema svega 12. Rizik povećava i rani brak, a podaci pokazuju i da su stope partnerskog nasilja veće među ženama koje iskazuju tradicionalne, patrijarhalne stavove, nego među liberalnijim. Među onima koje se slažu sa stavom da "dobra žena treba da sluša muža čak i kada se s njim ne slaže" stopa partnerskog nasilja je 59,9 odsto, a među onima koje se potpuno slažu da "žrtva često sama provocira nasilje" 52,5!

NEPARTNERSKO NASILjE

PODACI pokazuju da je među ženama starim 65-74 godine, osam odsto doživelo fizičko, a dva odsto seksualno nasilje posle 15. godine života od osobe koja im nije partner. Počinioci su najčešće bili prijatelji ili članovi porodice ili šire rodbine.

Usamljenost je značajan faktor rizika: pokazalo se da što je stara osoba usamljenija, veća je verovatnoća da je doživela nasilje u prethodnih 12 meseci. Takođe, penzionerke su pod većim rizikom nego starije žene koje još rade.

Nasilje, konstatuju u Crvenom krstu, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kod žrtava, uključujući povišen rizik od obolevanja i umiranja. Posledice po starije mogu biti ozbiljnije nego po mlađe osobe, zbog krhkije konstitucije i dužeg perioda potrebnog za oporavak.

Zanimljivo je i da starije žene gotovo uopšte ne prijavljuju torturu, između ostalog i zato što im se često ne veruje, ali i zato što se plaše da ostanu same posle decenija braka, stide se, osećaju da duguju lojalnost članu porodice koji ih zlostavlja, osećaju krivicu... Mnoge su tokom godina života sa zlostavljanjem razvile mehanizme kojima ovo nasilje prihvataju kao normalni deo svakodnevnice. Takođe, plaše se da će poremetiti odnose sa decom i unucima. Mnoge su i socijalno i materijalno uskraćene u odnosu na muškarce i ekonomski zavisne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...