DOKTORKA KISIĆ O POPUŠTANJU MERA: Nećemo čekati nula zaraženih da bismo to uradili

Novosti online

09. 02. 2021. u 08:46

DOKTORKA Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, socijalnu i boračku zaštitu i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virus, kazala je jutros da će se protivepidemijske mere sigurno popustiti pre nego što dođemo do nule u broju zaraženih na dnevnom nivou.

ДОКТОРКА КИСИЋ О ПОПУШТАЊУ МЕРА: Нећемо чекати нула заражених да бисмо то урадили

Foto: Printskin

Ona danas neće prisustvovati sednici, jer će biti u Skupštini pošto je posle 30 godina čekanja Zakon o socijalnim kartama na dnevnom redu u Parlamentu, ali je rekla da u narednom periodu fokus treba da nam bude da je virus još tu.

- Ono što možemo da vidimo poslednjih dana i nedelja, nošeni talasom fantasičnog sprovođenja vakcinacije, da je atmosfera optimizma. Imamo razlog za optimizam, ali virus se još tu. Još uvek nismo dovoljno jaki. Činjenica je da je virus tu. Kod svakog 5. testiranog potvrdi se prisustvo virusa, a treba da napomenemo da je i dalje pet do deset puta više asimptomskih slučajeva.

- Virus jeste tu, mi i dalje moramo da činimo što je u našoj moći da sprečimo da se inficiramo. Polako gradimo kolektivni imunitet, i nadamo se da ćemo uskoro dostići taj nivo koji će sprečiti širenje bolesti, ali ne smemo da stanemo, ne smemo da se opustimo - kazala je ona.

Na pitanje da li treba da sačekamo za popuštanje mera da nekoliko stotina primi drugu dozu vakcine, koju je do sada primilo 23.000 građana, podsetila je da mi i dalje imamo na dnevnom nivou oko 2.000 novih obolelih.

-  Mi gradimo kolektivni imunitet dosta uspešno u odnosu na većinu zemalja, ali to ne sme da nas učini slabim. Bićemo jači. Ne smemo da se opustimo. Naši građani jasno vide da smo preuzeli aktivnu borbu, da sada napadamo virus. Pitanja oko popuštanja mera uvek su najpopularniji odgovori, ali kad god da se to desi, da li je to danas ili u nekom drugom vremenskom periodu, to ne znači da virus nije tu. Oko 2.000 obolelih imamo svakog dana. Probajte da izbrojite do 2.000, videćete da to traje.

- Ne treba da nam ne bude fokus kada će mere da se popsute, kada će da se promeni radno vreme. Očigledno je da će mere da se popuste pre nego što broj bude nula, ali i kada budu jednocifreni brojevi treba da budemo svesni da je virus još tu - rekla je prof. dr Darija Kisić Tepavčević i dodala da je u gerontološkim centrima do sada drugu dozu vakcine primilo 8.000 osoba.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili