KADA POČINJE PROIZVODNJA RUSKE VAKCINE U SRBIJI? Doktor Đerlek najavio - prvi koraci već za dva-tri meseca

Tanjug

10. 02. 2021. u 09:32

INSTITUT Torlak bi za dva-tri meseca mogao da počne sa punjenjem i pakovanjem ruske vakcine Sputnjik Ve, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

КАДА ПОЧИЊЕ ПРОИЗВОДЊА РУСКЕ ВАКЦИНЕ У СРБИЈИ? Доктор Ђерлек најавио - први кораци већ за два-три месеца

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kada je reč o mogućoj proizvodnji vakcine kod nas, rekao je da bi se to moglo očekivati krajem ove godine, a možda i koji mesec ranije.

On je gostujući na TV Prva naveo da će rad Torlaka u proizvodnji vakcina imati dve faze, pri čemu je prva punjenje i pakovanje smeše koja bi u početku dolazila iz Rusije, a kasnije bi naš institut i sam proizvodio vakcinu.

Naveo je da je veoma dobro što je Ministarstvo zdravlja pre pet godina kupilo jednu od dve potrebne mašine i da je ostalo da se nabavi još jedna, koja je znatno jeftinija.

Đerlek je pojasnio da će se mnogo više detalja znati u subotu, po završetku razgovora sa ruskom delegacijom koji počinju sutra.

Prema njegovim rečima, investicija u proizvodnju vakcine je naša najbolja investicija u ovoj godini, jer je do vakcina koje drugi proizvode teško doći.

Đerlek je takođe izjavio da druga faza, faza proizvodnje podrazumeva i novi pogon za proizvodnju vakcine i da tu očekujemo veliku pomoć Rusije.

Kada je reč o količinama koje bi Torlak proizvodio, rekao je da bi to bilo više nego što je nama potrebno i da bi mogli i da izvozimo vakcine.

Istakao je da će Srbija biti prva zemlja van Rusije koja će proizvoditi rusku vakcinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024