NEMA PREKIDANJA VAKCINACIJE ZA PRAZNIK: Građani će i na Sretenje moći da prime drugu dozu cepiva

Tanjug

10. 02. 2021. u 16:58

NA dan državnosti - Sretenje, koji se praznuje 15. i 16. februara, na punktovima za vakcinaciju građani će primati drugu dozu vakcine, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

НЕМА ПРЕКИДАЊА ВАКЦИНАЦИЈЕ ЗА ПРАЗНИК: Грађани ће и на Сретење моћи да приме другу дозу цепива

Foto: M. Anđela

On je rekao da će tokom dana odlučiti da li će se raditi vakcinacija prvom dozom.

- Druga doza treba da se primi nakon 21 dan od prve doze. Za praznik ćemo sigurno raditi revakcinaciju - rekao je Đerlek.

Upitan šta da rade oni građani koji su dobili prvu dozu i u međuvremenu saznali da su zaraženi virusom korona, on je rekao da se mora završiti lečenje kovid 19 i da mesec dana nakon toga može da se primi druga doza.

 - Građani treba da znaju da to nema veze sa vakcinom. Oni su već bili zaraženi kada su vakcinisani, a simptomi su se ispoljili sedam do deset dana kasnije. Mesec dana nakon što završe lečenje mogu da prime drugu dozu. Ne slušajte gugl doktore i portale, ovo je stručno objašnjenje - naveo je Đerlek.

Direktorka Instituta Batut Verica Jovanović kaže da je poslednjih nekoliko dana broj novozaraženih osoba u blagom raste.

Ona je apelovala na građane da se pridržavaju ličnih zaštitnih mera -maske, distanca, higijena ruku.

 - I dalje treba poštovati sve mere zaštite koje će nas štiti. Naravno tu je i imunizacija, ali mora da se zna da nakon prve doze građani nisu zaštićeni. Potpuna zaštita stiče se tek nakon dobijene druge doze - navela je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...