SITUACIJA U VRANJU UKAZUJE NA BRITANSKI SOJ: Nova mutacija zabrinjava lekare, Kon rekao sve o trenutnoj situaciji

Novosti online

12. 02. 2021. u 16:22

GOVOREĆI o novom britanskom soju korone, dr Predrag Kon, epidemilog i član Kriznog štaba, rekao je da je "virus sigurno prisutniji više nego što mi mislimo da jeste".

СИТУАЦИЈА У ВРАЊУ УКАЗУЈЕ НА БРИТАНСКИ СОЈ: Нова мутација забрињава лекаре, Кон рекао све о тренутној ситуацији

Foto: Tanjug/Tanja Valić/Depositphotos

- Znamo da je taj britanski soj prisutan, ali ne možemo da znamo u kom procentu. Ovo što se dešava u Vranju verovatno znači da je prisutniji više nego što je otkriveno. Nismo u mogućnosti da radimo sekvenciranje više nego što radimo - rekao je dr Kon na današnjoj pres konferenciji Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona.

Do sada je u Srbiji otkriveno osam osoba koje su zaražene novim, britanskim sojem virusa.

Podsećamo, broj novoobolelih u našoj zemlji već danima premašuje cifru od 2.000, sve je veći broj prijema u bolnicama, a traži se i mesto više u jedinicama intenzivne nege. Lekari upozorovaju da cele porodice dolaze zaražene sa zimovanja i apeluju na dodatni oprez tokom predstojećih četiri dana praznika.

Osim toga, Vranje je postalo žarište korone i većina škola prelazi na onlajn nastavu.

Zbog toga je epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović istakao danas da ako broj zaraženih ne bude počeo da pada i mere i dalje ne budu poštovane, Krizni štab će dodatno skratiti radno vreme ugostiteljskih objekata i tržnih centara, a u onim mestima gde brojke budu enormno rasle, poput Vranja, moguće je i zatvaranje svih restorana i kafića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)