DANAS USTOLIČENJE: Svečanost u Sabornoj crkvi, patrijarh Porfirije će držati pristupnu besedu

R. DRAGOVIĆ

19. 02. 2021. u 07:02

SVEČANO ustoličenje novog patrijarha zakazano je za danas u Sabornoj crkvi u Beogradu. Planirano je da patrijarh Porfirije održi pristupnu besedu. Sledeći Sabor trebalo bi da bude održan u maju, kada će biti popunjena upražnjena mesta u eparhijama.

ДАНАС УСТОЛИЧЕЊЕ: Свечаност у Саборној цркви, патријарх Порфирије ће држати приступну беседу

Foto I. Marinković

Prva poruka novog patrijarha Porfirija njegovoj duhovnoj deci nedugo pošto je izabran za prvog po časti u SPC glasila je:

- Danas, prizivajući Božiji blagoslov na svu braću i sestre, decu svetosavske crkve, i sve ljude dobre volje i čitav svet, molim sve da se mole Bogu za moju malenkost - da se zajedno, idući putem koji su proputili naši sveti preci, udostojimo Carstva nebeskog.

Doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski naslednik je svetosavskog trona voljom Svetog arhijerejskog sabora koji je u četvrtak zasedao u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu. Novoizabrani prvojerarh, čije je svetovno prezime Perić, jedan je od najmlađih koje je SPC imala u novijoj istoriji, a smatra se čovekom mira i dijaloga, po meri izazova sa kojim je suočena Srpska crkva.

Novi patrijarh, 46. po redu u istoriji SPC, izabran je apostolskim žrebom između još dvojice kandidata koji su ostvarili najveći broj glasova prisutnih arhijereja. Ruka monaha Mateja iz manastira Sisevac, koji je pozvan na Sabor da izvuče ime prvojerarha, uhvatila se za koverat sa Porfirijevim imenom. Pored njega, u trojnu kandidaturu su ušli i episkop bački Irinej i banjalučki vladika Jefrem.

Foto SPC

Postupak izbora počeo je oko 15 časova tajnim glasanjem članova Sabora. Prema proceduri, svaki vladika je glasao za trojicu kandidata, a u drugi krug se sa 31 glasom prvi plasirao mitropolit Porfirije. Episkop bački je dobio podršku 30 episkopa, dok je trećeplasirani bio vladika banjalučki Jefrem, čije ime je zaokružilo 25 članova Sabora. Ovim "plasmanom" ispunjeni su uslovi za apostolski žreb. Volja Svetog duha, kako se to tumači u Crkvi, bila je da prvi po časti postane mitropolit Porfirije.

Pošto je monah Matej izvukao koverat iz jevanđelja i pročitao ime novog patrijarha, predsedavajući Svetog sinoda i čuvar trona patrijarha mitropolit dabrobosanski Hrizostom ogrnuo je Porfirija zelenim ogrtačem - mandijom - koji je rezervisan za crkvenog poglavara. Posle kraće molitve blagodarenja i zajedničkog poja "Mnogaja ljeta", mitropolit Hrizostom Porfiriju je uručio patrijarško žezlo i krst i držeći ga za ruku uveo ga u tron namenjen najstarijem arhijereju.

- Njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija daruj Gospode svojoj svetoj Crkvi u miru, zdrava i čitava, časna, dugovečna i da pravilno upravlja rečju istine tvoje! Dostojan! - izgovorio je drevnu crkvenu formulu mitropolit Hrizostom proglašavajući da je tron prvojerarha popunjen.

Ovaj čin, prema crkvenoj praksi, označio je da je novi patrijarh izabran, a objavljen je zvukom svih 49 zvona svetosavskog hrama. Poklonjenje senima svog prethodnika, patrijarha Irineja, bio je prvi Porfirijev potez po izboru za crkvenog poglavara. U pratnji dvojice đakona uputio se u grobni deo kripte, gde se poklonio Irinejevom grobu i celivao krst. U spomen-jevanđelje prvi put se upisao u svojstvu patrijarha srpskog.

Ceremonija izbornog ustoličenja završena je izlaskom iz Hrama Svetog Save. Na čelu povorke, okružen dvojicom đakona, izašao je novi patrijarh i ušao u Parohijski dom na Vračaru. Njega je spontano pozdravilo nekoliko desetina okupljenih sveštenika, vernika i prolaznika.

Novi patrijarh smatra se ličnošću kadrom da se uhvati ukoštac sa brojnim nedaćama koje pritiskaju srpski narod i njegovu crkvu.

- Uvek ću biti spreman da učestvujem u izgrađivanju mostova među narodima i ljudima, svestan da ima onih sa jedne i druge strane obale koji će bacati kamenje na graditelje mostova. Ali, na to me obavezuje sam Gospod - više puta je u razgovoru za "Novosti" poslednjih godina isticao Porfirije. - Moj primarni zadatak je, i ja hoću samo to: da svedočim Hrista, da propovedam Hrista, da pozivam ljude da pristupe Hristu, da se u Hristu preobražavaju i spasavaju. To je i jedini način da ljudi postanu stabilni i sigurni u sebe.

Novi patrijarh rođen je 1961. godine u Bečeju, od oca Radivoja i majke Radojke. Svetovno ime mu je Prvoslav. Školovao se u Čurugu i Novom Sadu. Zamonašio ga je 1985. njegov duhovni otac tada jeromonah, a danas episkop bački Irinej (Bulović), u manastiru Visoki Dečani. Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, a poslediplomske studije je završio u Atini 1990. godine, kada dolazi u Manastir Svetih arhangela u Kovilju, gde je postavljen za igumana.

ODVEZAO SE U "POLU" SA PLATOA

PATRIJARH Porfirije iz parohijskog doma izašao je kasno posle podne. Vernici su mu prilazili da celivaju ruku. Obezbeđenje ih je potiskivalo, a patrijarh ih je zamolio da ne guraju narod. Odvezao se u belom "polu" sa zagrebačkim tablicama. (D. B. M.)

Široj javnosti poznat je kao osnivač terapijske zajednice "Zemlja živih", koja se od 2005. godine u Kovilju bavi lečenjem narkomanije i drugih bolesti zavisnosti. Tokom boravka u Kovilju bio je duhovnik velikom broju mladih ljudi, umetnika, muzičara i intelektualaca iz Beograda, Novog Sada i drugih gradova. Za vikarnog episkopa jegarskog izabran je 14. maja 1999. godine. Sledeća stepenica u bogoslovskoj karijeri jeste katedra Pastirske psihologije na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, gde je zamenio čuvenog profesora Vladetu Jerotića.

Za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog izabran je 2014. godine, a pre toga obavljao je niz crkvenih i građanskih dužnosti - predsednik Upravnog odbora Humanitarnog fonda "Privrednik", član i predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije, utemeljivač svešteničke službe u Vojsci Srbije...

Patrijarh Porfirije, kako se naglašava, jedan je od najuglednijih srpskih duhovnika i intelektualaca mlađe generacije, a pažljivo neguje odnose i sa predstavnicima drugih verskih zajednica. Govori grčki, engleski i nemački, i služi se ruskim jezikom.

Arhijerej ovako bogate biografije za patrijarha je izabran u miru i bez istinske pompe, bez obzira na to što je prethodnih dana javnost bombardovana navodnim podelama i turbulencijama u episkopatu.

Izborni sabor počeo je u četvrtak u 9 časova Svetom arhijerejskom liturgijom u vračarskom Hramu, koju su predvodili mitropolit Hrizostom i vladika šumadijski Jovan. U bogosluženju je učestvovalo 12 vladika, dok su ostali prisustvovali u molitvi. Oko 11 časova napravljena je kraća pauza, a vladike su nešto pre podneva ušli u kriptu Hrama. Ovaj prostor, u kom je prvi put biran crkveni poglavar, bio je posebno opremljen stolovima i stolicama, ali i kamerama koje su snimale govornike i emitovale sliku preko postavljenih monitora. Vrata Hrama Svetog Save sve vreme trajanja sednice bila su zaključana, a ispred njih je dežurala policija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)