BOLELE SU GA MUKE SRBA: Ovako će Zagreb pamtiti novog prvojerarha Srpske crkve

Jurica KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

21. 02. 2021. u 20:00

ZAGREB i Porfirije zaista su se voleli javno. Tako glasi i naslov knjige koju je tadašnji mitropolit, sada patrijarh napisao, parafrazirajući tekst pesme Arsena Dedića.

БОЛЕЛЕ СУ ГА МУКЕ СРБА: Овако ће Загреб памтити новог првојерарха Српске цркве

Foto Tanjug

Koliko je samo voleo da šeta zagrebačkim ulicama, obilazi trgove, razgovara sa "kumicama" na pijaci.

I tako punih sedam godina, otkako je preuzeo zagrebačko-ljubljansku mitropoliju, a Zagreb mu postao novi dom. Dopisnik "Novosti" upoznao ga je odmah po dolasku, i već na prvom susretu bio je srdačan i otvoren.

- Došao sam ovde, moram da vam priznam i sa radošću i sa strahom - rekao je u prvom razgovoru, za "Novosti", pre sedam godina. Odmah je dodao i da je "došao otvorena srca, nastojeći da primeni tri načela: dijalog, praštanje i pomirenje". I sve ove godine mitropolit Porfirije, danas patrijarh SPC, to je primenjivao u sredini koju je u svojoj nastupnoj besedi nazvao drugom otadžbinom.

- Bog nije ni Hrvat, ni Srbin, on je ljubav - govorio je mitropolit Porfirije.

Nije trebalo dugo da Porfirije stekne prijatelje. Odlazio je na koncerte kada bi Željko Joksimović dolazio u Zagreb, išao u bioskop i pozorišta, posećivao knjižare, razgovarao sa ljudima, često se susretao sa gradonačelnikom Milanom Bandićem. Kada je na božićnom prijemu pre dve godine u lomljenju pogače pronašao novčić, mitropolit ga je prosledio Bandiću, što je posebno zaintrigiralo novinare.

- Iako se o ličnom daru ne govori, tako sam vaspitan, to što je poklon jednog srpskog vladike prijatelju na Badnji dan u Zagrebu tema od interesa medija i naroda, to je dobro, jer se tako nastavlja duh praznika - diplomatski je odgovorio Porfirije.

MOLITVA Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg, Foto Vikipedija

Putovao je Hrvatskom, obilazio Baniju, Liku, Slavoniju, Dalmaciju, često krajnje nesrećan kada su nerazumevanje i mržnja vodili prema uništenju crkava i napadima na ono malo preostalih Srba.

- Trebalo bi pozvati sve Srbe da se vrate, da žive na svojim ognjištima, sa strujom i vodom kako doliči 21. veku - znao je da poruči hrvatskoj javnosti. Grozio se toga što se neki Srbi boje da kažu da su Srbi, govorio je "gde ima straha, nema slobode i demokratije".

Zagreb mu se odmah svideo, govorio je da je pun života.

- Tu se osećam kao u svojoj kući - rekao je vašem dopisniku jednom prilikom, otkrivajući da nikada nije doživeo nešto ružno.

- Upoznao sam mnogo dobronamernih ljudi, stekao divne prijatelje i osećam se lično obogaćenim.

LjUBAV

SPOMENE li se danas u Zagrebu Porfirijevo ime, svi će hvaliti njegovu umerenost, mudrost. A kada bi pitali Porfirija da li je ljubav ili "ljubav" njega i Zagreba obostrana, odgovarao je: "Ljubav nema navodnike, kada ih ima, nije ljubav. Odgovor je jednostavan. Ljubavi ima i obostrana je."

Rado se javljao novinarima na mobilni, spreman da daje izjave i oko "vrućih" tema srpsko-hrvatskih odnosa. Samo jednom ga je autor ovog teksta video ljutog, kada je reagovao saopštenjem na događaj u kojem je bio u epicentru jedan srpski političar zbog grubih reči izrečenih na račun komšija.

- Pravi i iskreni vernici, pre svih pravoslavni Srbi, zatim i katolici, muslimani, Jevreji, protestanti, dele, u najvećoj meri, iste vrednosti - govorio je Porfirije, koji je u Zagrebu imao i dobre odnose sa visokim klerom sa Kaptola.

Sa zagrebačkim nadbiskupom Josipom Bozanićem nedavno je obilazio zemljotresom oštećenu Katedralu i srpski hram na Cvetnom trgu.

- Pustite to kaže li se Banija ili Banovina, okrenimo se pomoći narodu - rekla su obojica novinarima. Neke od zagrebačkih prijatelja ugostio je nakon razornog zemljotresa u svojoj rezidenciji, jer su im domovi bili uništeni.

"Dođite kod mene dok se ne snađete", odmah ih je pozvao novopostavljeni patrijarh.

Oni dobro informisani kažu da će ekumenizam i dalje biti u prvom planu novog srpskog patrijarha.

- Porfirije je i veliki diplomata, ništa neće lomiti preko kolena. Ne bi me čudilo da u dogledno vreme papa Franjo dođe u Srbiju, ali i da se otvori put istorijskom putovanju pape u Moskvu - kaže nam jedan visoki katolički dostojanstvenik.

Često smo svedočili kako Porfirija zaustavlja narod na ulici, ljudi traže savete, pričaju o svojim mukama. Bio je otvoren za ljude iz naroda, ali i uglednike iz sveta politike, poput bivšeg predsednika Ive Josipovića sa kojim je bio posebno dobar, premijera Andreja Plenkovića, sadašnjeg predsednika Zorana Milanovića. Kada bi u razgovoru došli do nekog od zvučnih imena, inače otvoren, postao bi oprezan. Dobro je znao da novinari pamte i na kraju sve napišu!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest