"IMAMO MLADIĆA (21) U VEOMA TEŠKOM STANJU" Dr Adžić Vukičević: U svakom novom talasu kliničke slike obolelih od kovida sve teže

Novosti online

22. 02. 2021. u 08:00

IMAMO veoma teške bolesnike, neki od njih odmah se primaju u jedinice intenzivnog lečenja. Za poslednjih sedam dana više od 40 bolesnika smeštenih u Batajnici moralo je da pređe u jedinicu intenzivne nege. Kliničke slike u svakom piku bolesti čini se da su teže i komplikovanije, priča dr Tatjana Adžić Vukičević, rukovodilac kovid bolnice u Batajnici.

ИМАМО МЛАДИЋА (21) У ВЕОМА ТЕШКОМ СТАЊУ Др Аџић Вукичевић: У сваком новом таласу клиничке слике оболелих од ковида све теже

Foto: Printscreen

Žurke u ugostiteljskim objektima sa više stotina gostiju, druženja, nepoštovanje mera, zimovanja, putovanja, doprinose tome da uprkos uspešnom sprovođenju vakcinacije, mi još ne beležimo pad broja novozaraženih. Prema rečima domaćih stručnjaka, kao da su negde kočnice popustile, a sve češće se govori i o mogućem pooštravanju mera. Šta bi to podrazumevalo osim skraćivanja radnog vremena, u ovom trenutku još nije poznato, ali svakako je potrebno više discipline i samoodgovornosti kako bi se suzbilo širenje virusa, ali i uspešno obavila imunizacija stanovništva.

Kompilacije bolesti

U kovid bolnici u Batajnici pristižu novozaraženi i u pitanju su teži bolesnici.

- Imamo veoma teške bolesnike, neki od njih odmah se primaju u jedinice intenzivnog lečenja. Takođe smo zabeležili i veliki broj onih bolesnika čije se stanje pogoršavalo u poluintenzivnim jedincima. Za poslednjih sedam dana više od 40 bolesnika smeštenih u Batajnici moralo je da pređe u jedinicu intenzivne nege. Kliničke slike u svakom piku bolesti čini se da su teže i komplikovanije - priča za "Blic" dr Adžić Vukičević.

Da epidemiološka situacija nije povoljna, napominje i ona, a mi svakoga dana beležimo od 2.000 pa naviše obolelih od virusa korona.

Mladi u teškom stanju

- Pogledajte Rumuniju sa nešto većim brojem novoobolelih u odnosu na nas, ali morate imati na umu da je Rumunija mnogo veća zemlja nego Srbija, otprilike kao nekadašnja Jugoslavija, zbog čega su naši podaci za još veću brigu. Sve kategorije naših građana podjednako su ugrožene, bilo stariji, bilo mlađi. Sada gotovo da ne postoje razlike među polovima, podjednako je prisutna bolest i kod žena i kod muškaraca. Prisustvo komorbiditeta svakako može pogoršati kliničku sliku. Trenutno imamo u jedinici intenzivnog lečenja mladića starog 21 godinu u veoma teškom opštem stanju - dodaje dr Adžić Vukičević.

Kada ćemo se tačno vratiti normalnom životu, još niko precizno ne može da potvrdi, ali će nam vakcinacija pomoći da se sa koronom izborimo u neko dogledno vreme.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije