AUTENTIČNA FOTOGRAFIJA: Pogledajte sliku ustaškog malja kojim su mučki ubijani zatvorenici u Jasenovcu i drugim logorima (FOTO)

Novosti onlajn/M.S.

22. 02. 2021. u 16:49

SVETSKA televizijska premijera filma "Dara iz Jasenovca" probudila je veliko interesovanje u čitavom regionu.

АУТЕНТИЧНА ФОТОГРАФИЈА: Погледајте слику усташког маља којим су мучки убијани затвореници у Јасеновцу и другим логорима (ФОТО)

Foto: Printscreen

Posebnu jezu kod gledalaca, ali i izvesnu zapitanost nad tim da li su sva zverstva od (ne)ljudske ruke, koja su u filmu prikazana, zaista moguća, izazvale su mnogobrojne scene koje prikazuju najstrašnije vidove torture logoraša, koje se gotovo uvek završavaju smrću.

Na filmu je između ostalog kao jedan od mnogobrojnih načina mučenja logoraša prikazan i omraženi "srbosjek" - vrsta noža kojim su klani logoraši hrvatskih koncentracionih logora tokom Drugog svetskog rata.

Pored srbosjeka, u pojedinim scenama prikazan je i još jedan "čuveni" ustaški alat za ubijanje logoraša - malj.

Ubijanje maljem u glavu bilo je jedan od najčešćih vidova masakriranja zatočenika u ustaškim logorima, kako je istakao i dr Gideon Grajf, glavni istraživač Instituta za holokaust „Šem olam“ u Izraelu, koji je radio studiju „Jasenovac, Aušvic Balkana“.

U posebnom izdanju Politike, iz 1991. godine, pod nazivom "Dosije zločina" objavljena je autentična fotografija ustaškog malja kojim su ibijani zatvorenici.

Foto: Printscreen/Politika

- Osuđenici su morali sami da iskopaju dugačke i duboke jame, ustaše su ih skinuli do gola, izbili im zlatne zube ili zubala, pa je zatim žrtva morala da skoči u raku, gde ju je dočekao ustaša ili ciganin, te ju udario maljem po glavi ili joj prerezao grkljan nožem - jedno je od mnogobrojnih jezivih svedočanstava bivših logoraša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april