GRAĐEVINA ZIDA RAST: Korona nije omela 60.699 gradilišta!

Z. Radović

20. 07. 2020. u 14:04

BROJKA o 60.699 aktivnih gradilišta, koliko ih trenutno ima u Srbiji, deluje neverovatno, ali u Ministarstvu građevinarstva tvrde da je tačna, jer se u ovu statistiku računaju svi objekti na kojima nisu završeni građevinski radovi, kao i oni koji nisu dobili upotrebnu dozvolu.

ГРАЂЕВИНА ЗИДА РАСТ: Корона није омела 60.699 градилишта!

Foto B.Raičević

Broj mesta na kojima niču novi stanovi, putevi i fabrički pogoni veći je za oko 16.000 u odnosu na isti period 2019. godine, kad ih je bilo 44.484.


Čak 10 odsto svih radova, kao što je i očekivano, obavlja se u Beogradu, gde je aktivno 6.065 gradilišta. Među pet gradova u kojima se najviše gradi su i Novi Sad, Subotica, Kragujevac i Pančevo.


Na oko 120 gradilišta je investitor država, koja preko javnih preduzeća koordinira izgradnju kapitalnih projekata. Njihova ukupna vrednost je 3,6 milijardi evra, odnosno 427 milijardi dinara.

UPOTREBNA DOZVOLA ZA KRAJ

U Ministarstvu građevinarstva objašnjavaju da je Zakonom o planiranju i izgradnji određen rok važenja građevinske dozvole u pogledu početka izvođenja radova, ali i završetka, odnosno pribavljanja upotrebne dozvole.

- Izgradnja objekta nije gotova završetkom njegove konstrukcije, već objekta u celini, odnosno okončanjem svih građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova, kao i povezivanjem na infrastrukturnu mrežu - ističu u resornom ministarstvu. - Rok u kom je investitoru dozvoljena izgradnja objekta je onaj u kom se smatra da je taj objekat u statusu "aktivno gradilište", bez obzira na broj prisutnih radnika na terenu, odnosno bez obzira na to da li je završeno izvođenje svih planiranih radova.

- Više od 5.900 radnika je angažovano na državnim projektima u oblasti saobraćajne i komunalne infrastrukture i izgradnji stanova za snage bezbednosti - navode u resornom ministarstvu. - U toku su radovi na izgradnji 250 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, među kojima su obilaznica oko Beograda, Moravski koridor, auto-put Preljina - Požega, auto-put Sremska Rača - Kuzmin, auto-put i brza saobraćajnica Ruma - Šabac - Loznica. Izvode se i radovi na rekonstrukciji, rehabilitaciji i održavanju 470 kilometara državnih i lokalnih saobraćajnica.

Foto Ilustracija VN

Na projektima na železnici je angažovano više od 1.500 radnika na više od 300 kilometara deonica u izgradnji i rekonstrukciji, uključujući brzu prugu Beograd - Budimpešta i regionalne pruge. Gradi se i više od 3.500 stanova za pripadnike snaga bezbednosti, na kojima radi ukupno od 1.000 neimara u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu, Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici, dok je na projektima u oblasti komunalne infrastrukture, vodnog i vazdušnog saobraćaja angažovano više od 350 radnika.

Foto B.Raičević

- Sve dok postoji potražnja na tržištu, a postoji, i sve dok je težnja države da ubrzano razvija infrastrukturu, očekujemo da sektor građevinarstva ostane nosilac privrednog rasta Srbije - kažu u Ministarstvu građevinarstva. - Kao i u svim aspektima društva, kriza izazvana kovidom 19 je napravila kratkotrajni prekid uzlaznog privrednog rasta s početka godine, i to odmah po uvođenju vanrednog stanja. Ministarstvo svakodnevno prati sve parametre sistema izdavanja dozvola i kontrole građenja i analizira implikacije na sektor građevinarstva uopšte i predlaže odgovarajuće mere.

U Ministarstvu dodaju da se ne može reći da građevinarstvo posustaje pod teretom krize, već naprotiv, ono je izuzetno stabilno i odvija se na jasno postavljenim pravilima izdavanja dozvola, primene mera izvođenja radova i kontrole izgradnje, kvalitetu projekata i zahtevima tržišta.

GRAĐEVINA ZIDA RAST

U RESORNOM ministarstvu napominju da je Srbija ostvarila privredni rast od pet odsto u prvom kvartalu, a da je najveći doprinos dao upravo sektor građevinarstva.

- Ostvaren je najviši međugodišnji rast bruto dodate vrednosti od svih delatnosti u prvom kvartalu, koji je iznosio 19,6 odsto u odnosu na isti kvartal lane - objašnjavaju u Ministarstvu građevinarstva. - Vrednost izvedenih radova povećana je za 24,4 odsto, čemu su najviše doprineli upravo veliki infrastrukturni projekti, na kojima su se radovi odvijali i u vreme vanrednog stanja.

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić kaže da je građevinska operativa živa i veoma aktivna i u doba epidemije, kao i da posla ima za mnogo više radnika, ali da nema kvalitetnih i stručnih majstora.

- Najviše se gradi na Novom Beogradu, gde niču novi stambeni blokovi, ali ima aktivnih gradilišta i po Srbiji - kaže Rodić. - Uglavnom je to na Kopaoniku i po ostalim planinskim centrima, kao i u banjama. U toku je i adaptacija Kuršumlijske Banje, a građevinska aktivnost se beleži i u seoskim sredinama u kojima ljudi grade turističke objekte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIKANCI GLAVNI KUPCI RUSKE SIROVINE: Isplivali podaci za 2023. godinu