GRAĐANI JOŠ ČEKAJU: Povoljnije cene uvođenja gasa najavljene za 1. jul, ali je neizvesno da li će ih biti do početka grejne sezone

E. B. TALIJAN

06. 08. 2020. u 16:00

AMBICIOZNO najavljena akcija jeftinijeg priključivanja domaćinstava na gas koje bi potrošači plaćali po 780 evra nije startovala 1. jula kao što je najavljeno, a kada bi mogla da počne ne znaju ni nadležni.

ГРАЂАНИ ЈОШ ЧЕКАЈУ: Повољније цене увођења гаса најављене за 1. јул, али је неизвесно да ли ће их бити до почетка грејне сезоне

Foto N. Fifić

Kako "Novosti" saznaju, još nije podneta zvanična inicijativa za izmenu odredaba Pravilnika o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova, što je glavni preduslov da se obezbedi planirana niža cena. Promenom ovog akta bilo bi omogućeno da se ukinu takse lokalnih samouprava koje građanima dvostruko povećavaju trošak uvođenja plavog energenta u domove.

Prvog dana jula trebalo je da počne zaključivanje ugovora sa potrošačima u delovima Srbije gde postoji izgrađena mreža, prema kojem bi individualni priključak plaćali 780 evra na 36 mesečnih rata bez sredstava obezbeđenja. Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović je to zvanično saopštio na konferenciji za novinare 16. juna, a mnogi građani su se obradovali da bi već ove zime mogli da se greju na najjeftiniji energent. Kako sada stvari stoje, izgleda da su male šanse za to.

Ništa ne znači da samo "Srbijagas" i distributeri snize cenu po priključku, koja je trenutno oko 1.000 evra, jer opštine svojim taksama gotovo dupliraju troškove potrašačima. Bajatović je polovinom juna objasnio da je preduslov za sprovođenje akcije izmena odredaba Pravilnika o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova, jer zbog njegove primene sada postoje dodatne takse koje opštine naplaćuju od 400 do 1.200 evra.

ZAOSTALI U GASIFIKACIJI

EVROPA teži ka širokoj potrošnji ovog energenta. U Velikoj Britaniji je, kako navodi Vojislav Vuletić, 98 odsto domaćinstava gasifikovano, u Holandiji 88, u Francuskoj 80, a u Srbiji 10 procenata.

- Srbija je veoma zaostala u gasifikaciji - ocenjuje Vuletić. - U našoj zemlji ima više od tri miliona domaćinstava, oko 300.000 je gasifikovano, a potencijal je oko 750.000. Najlošija situacija je u južnoj, istočnoj i zapadnoj Srbiji. Mreža mora da se gradi što više, sada je slabo razvijena.

U Ministarstvu građevine, u čijoj nadležnosti je izrada ovog Pravilnika, za "Novosti" kažu da nisu dobili nikakav zvaničan dokument niti predlog u vezi sa priključkom na gas.

- Ostajemo otvoreni za sve inicijative koje mogu da doprinesu lakšem poslovanju privrede, kao i jednostavnijim procedurama za građane - naglašavaju u Ministarstvu.

Ostaje nejasno ko treba da podnese zvaničnu inicijativu i kada bi moglo da počne potpisivanje prvih ugovora za jeftinije priključivanje na mrežu. U Agenciji za energetiku kazali su nam da oni samo utvrđuju pravila na tržištu i da nisu nadležni za donošenje propisa. Iz EPS-a i "Srbijagasa" nismo uspeli da dobijemo odgovor.

 

NAJVAŽNIJA SU DOMAĆINSTVA

PREDSEDNIK Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić kaže da je besmisleno da neki pravilnik koči sve i sprečava građane da koriste nešto što je ekološki opravdano, jeftino i korisno i za njih i za državu.

- Korišćenje ovog energenta ima ekonomske, ekološke i sve ostale pokazatelje najpovoljnije za jednu državu - ocenjuje Vuletić. - Za razliku od uglja i nafte, prirodni gas ne zagađuje i najjeftinije je gorivo. Najvažnije je gasifikovati individualna domaćinstva, jer su ona najveći zagađivači.

CENA INDIVIDUALNOG PRIKLjUČKA

SADA:

- DISTRIBUTERI 900 - 1.000 EVRA

- TAKSE LOKALNE SAMOUPRAVE 400 - 1.200 EVRA

- UKUPNO 1.300 - 2.200 EVRA

NAJAVLjENA:

- DISTRIBUTERI 780 EVRA

- PLAĆANjE 36 MESEČNIH RATA

BEZ SREDSTAVA OBEZBEĐENjA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)