PREKO APLIKACIJE DO PRAKSE: Firme će se za program "Moja prva plata" prijavljivati do 15. septembra

V. N.

15. 08. 2020. u 11:00

NACIONALNA služba za zapošljavanje u ponedeljak će raspisati poziv poslodavcima zainteresovanim da tek svršenim srednjoškolcima i diplomcima ponude prvo radno mesto.

ПРЕКО АПЛИКАЦИЈЕ ДО ПРАКСЕ: Фирме ће се за програм Моја прва плата пријављивати до 15. септембра

Novosti

Mladi, do 30 godina starosti, koji bi kroz program "Moja prva plata" da steknu praksu, moći će da konkurišu od 1. do 15. oktobra. Firme će za angažovanje tek svršenog srednjoškolca dobijati iz budžeta 20.000 dinara dotacije, a za diplomca 24.000 dinara tokom devet meseci.

Procene su da će prve zarade uz pomoć budžeta dobiti oko 10.000 mladih, a državu će to koštati dve milijarde dinara.

Firme će za program moći da apliciraju preko sajta "Moja prva plata" do 25. septembra. Unosiće opis radnih pozicija, poslova, radnih zadataka, ali i ostale uslove koje očekuju da kandidat treba da ispuni. Za prijavu budućih radnika, Kancelarija za IT i eUpravu, kreiraće aplikaciju.

Na projektu zajednički rade Privredna komora Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje, uz podršku Ministarstva finansija. Firme i budući zaposleni povezivaće se od 1. novembra.

MOŽE GAZDA DA DODA

ZAPOSLENI mladi će imati pravo na uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, u skladu sa zakonom, što će isplaćivati NSZ. Pored iznosa koji država daje za njihov angažman, poslodavac može korisniku programa isplatiti dodatna sredstva. Tako piše u uredbi.

- Mladi mogu da se prijave za neograničeni broj pozicija, a što se tiče poslodavaca, svi uslovi će biti definisani javnim pozivom Nacionalne službe za zapošljavanje - objašnjava Mirjana Kovačević iz Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS. - Na sajtu NSZ biće oglašen poziv i vidljivi uslovi i u skladu sa tim uslovima i instrukcijama poslodavci će se prijavljivati. Program će biti prilika za mlade da steknu i svoja prva radna iskustva. S druge strane, poslodavcima je to šansa da pronađu kadrove za određena zanimanja koja su inače teško nalaze. Uslov jeste da mladi budu bez radnog iskustva. Ovo će biti prilika da uđu u realno radno okruženje i da se u okviru programa osposobljavaju za samostalan rad.

Mlade mogu da traže i privatne i državne kompanije. Prioritet će imati poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih opština.

RADNA GRUPA

SPROVOĐENjE programa će pratiti radna grupa koju će formirati Vlada. U njoj će biti predstavnici kabineta predsednika Vlade, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Ministarstva omladine i sporta, Nacionalne službe za zapošljavanje i Privredne komore Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)