DONETA MERA ZA HOTELIJERE: Direktna subvencija od 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu

J. SUBIN

21. 08. 2020. u 12:35

DRŽAVA će gradskim hotelima dati direktnu subvenciju od 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu!

ДОНЕТА МЕРА ЗА ХОТЕЛИЈЕРЕ: Директна субвенција од 350 евра за сваки лежај и 150 евра за сваку собу

Foto Tanjug

Ova, nova i prva sektorska mera doneta je juče, kako bi država pokušala da ublaži posledice pandemije, koje su nanele veliku štetu ugostiteljstvu. Mere su juče dogovorili predstavnici Ministarstva finansija, Privredne komore Srbije i hotelijeri.

Kako je rekao ministar finansija Siniša Mali, jedini uslov za korišćenje ove pomoći jeste da hotelijeri do kraja godine ne otpuste više od 10 odsto radnika. Javni poziv za hotelijere, Ministarstvo turizma će objaviti za desetak dana. Do tada će biti i precizirani kriterijumi za prijavu. Ministar finansija pozvao je sve gradske hotelijere da se prijave za ovu pomoć.

- Očekuje se da će novac hotelijeri dobiti krajem septembra, a najkasnije u prvoj nedelji oktobra - kazao je Mali. - Od 380 kategorisanih gradskih hotela u zemlji, samo je 115 otvoreno, dok u Beogradu od 115 hotela radi samo 42. U njima je popunjenost do 9,5 odsto. Ovim novim merama pokazujemo da država ima novca, da je stabilna i jaka i da smo spremno dočekali ovu krizu.

Novim merama gradski hotelijeri će za jednokrevetnu sobu dobiti pomoć od 500 evra. Prvi čovek srpskih državnih finansija izrazio je zadovoljstvo što je veliki broj naših građana, ove godine, odlučio da letnje odmore provede u našoj zemlji. Zbog toga su smeštajni kapaciteti u banjama, na planinama i u selima puni. Zbog nedostatka stranih gostiju, međutim, gradski hoteli su ostali prazni.

- Stabilne finansije u našoj državi rezultat su teških reformi koje su sprovedene tokom 2014 - istakao je Mali. - Država je i u prethodnom periodu donela određene mere kao pomoć privredi za suzbijanje negativnih posledica krize. To su isplata puna tri minimalca, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, po 100 evra punoletnim građanima Srbije i isplata 60 odsto minimalca za dva meseca, od kojih je onaj za avgust već isplaćen. Inače, drugi minimalac od 60 odsto biće isplaćen do 10. septembra. Ako uz to dodamo i kredite za likvidna sredstva i garantnu šemu, ukupna pomoć države privredi za suzbijanje posledica virusa korona je oko 5,9 milijardi evra.

MILION EVRA OD EU

EVROPSKA unija dodelila je milion evra podrške za ukupno 120 projekata usmerenih na otklanjanje posledica pandemije u sektoru turizma Srbije. Dobitnici pomoći su mala i mikropreduzeća, porodična preduzetništva, poljoprivredna gazdinstva i firme iz 12 gradova i opština na istoku i jugoistoku Srbije. Sa ukupno 93 miliona evra ukupne pomoći, EU je vodeći partner i donator u Srbiji, kada je u pitanju otklanjanje posledica pandemije, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Država je izdvojila i 2,6 milijardi dinara za poljoprivrednu proizvodnju, kao i jednokratnu pomoć od 4.000 dinara za penzionere i povećala je plate svim zdravstvenim radnicima u zemlji za 10 odsto, istakao je Mali. Zbog svih tih mera, Srbija je prvu polovinu ove godine završila sa stopom privrednog rasta, koji je jedan od najboljih u Evropi i nema "crne scenarije" po pitanju nezaposlenosti koje imaju druge, razvijenije zemlje od naše.

Ministar Mali je apelovao na građane da pri svakoj kupovini traže fiskalni račun. Primećeno je izbegavanje izdavanja računa i plaćanja poreza. Kako je podsetio, plaćanjem poreza država izdvaja pomoć za privredu, gradi puteve, bolnice i škole. Inače, Poreska uprava će biti aktivnija na terenu, kako bi se suzbila siva ekonomija.
Merama koje su donete zadovoljni su i predstavnici hotelijera u Srbiji. Kako je rekao direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije Georgi Genov, da nema ove bespovratne pomoći, mnogi gradski hoteli bi bankrotirali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri