MILION I PO STRUJOMERA ZA ZAMENU: EPS distribucija postaje vlasnik svih mernih mesta

E. B. Talijan

08. 09. 2020. u 13:13

OPERATER distributivnog sistema "EPS distribucija" postaje vlasnik svih strujomera i instalacija do kraja godine, a domaćinstva dobijaju nova brojila gde god je to neophodno, preciznije merenje, bolje održavanje i kontrolu.

МИЛИОН И ПО СТРУЈОМЕРА ЗА ЗАМЕНУ: ЕПС дистрибуција постаје власник свих мерних места

Foto M.Labudović

Plan koji je odobrila Agencija za energetiku pokazuje da je zamena predviđena za 1,5 milion strujomera. Vlasništvo podrazumeva da operater snosi sve troškove u slučaju bilo kakvog kvara, jer preuzima obavezu budućeg održavanja ormana, instalacija, priključne opreme i strujomere, dok o svemu u stanu brinu potrošači. Do sada je 590.000, od 3,6 miliona mernih mesta, prešlo u svojinu "EPS distribucije".

- Preuzimanje mernih uređaja, merno-razvodnih ormana i priključnih vodova u vlasništvo ima niz pozitivnih efekata i u interesu je i krajnjih kupaca - ističu, za "Novosti", u "Elektroprivredi Srbije". - Pre svega, doprinosi njihovom boljem održavanju, kontroli i zameni savremenijom opremom u cilju povećanja tačnosti merenja kao i smanjenju gubitaka električne energije u distributivnom sistemu.

U ovom preduzeću ističu i da više od polovine strujomera nema potrebe menjati, jer je u dobrom stanju, a da će nove dobiti ona domaćinstva kojima je to neophodno. Potrošači ne snosi nikakve troškove ovog postupka.

Nikola Đorđević, iz Obrenovca, kaže da je brojilo u njihovoj kući zamenjeno i izmešteno na uličnu banderu.

- Mi smo zadovoljni, postavili su novi digitalni strujomer i nama i komšijama u kraju - kaže Nikola, za "Novosti". - Oni sada lakše mogu da priđu i da očitaju. Na ovaj način je smanjena i mogućnost krađe struje.

Nova oprema je i bezbednija, jer su manje mogućnosti da dođe do kvara. U EPS-u ističu da je bezbednost stalna briga i posao i da su i do sada menjani uređaji kada je za tim bilo potrebe. Čitav proces preuzimanja mernih mesta, kako ističu, je pravne prirode i predstavlja samo formalnost. Zakon o energetici propisuje da sva merna mesta do kraja ove godine treba da budu u vlasništvu operatera distributivnog sistema, a preuzimanje se obavlja u skladu sa planom koji je odobrila Agencija za energetiku.

NAPLATA RAČUNA SKORO 100 ODSTO

U skladu sa propisima, svim građanima koji nisu izmirili svoje obaveze biće upućena upozorenja pred obustavu isporuke električne energije kao i opomene pred utuženje - kažu u EPS-u. - Naplata računa sada dostiže nivo od gotovo 98 odsto, jer je u poslednja tri meseca prekinut opadajući trend, na koji je uticala pandemije.

Oni ističu da je veliki broj građana iskoristio mogućnost da račune za mart, april i maj plati do 30. juna i ostvari popust od pet odsto, bez obračuna kamate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)