INTERVJU Slobodan Vučićević: Uništila nas lažna tužba iz Zagreba

E. B. TALIJAN

14. 09. 2020. u 16:00

PRIVREDNIK Slobodan Vučićević, vlasnik firme "Deksiko", postao je paradigma za hrvatsku histeriju prema kapitalu iz Srbije.

ИНТЕРВЈУ Слободан Вучићевић: Уништила нас лажна тужба из Загреба

Foto A. Stanković

Pre devet godina, najveća srpska investicija u susednoj državi do tada, potpuno je propala, a Vučićević je pretrpeo ogromnu materijalnu štetu. Kao tadašnji vlasnik beogradske kompanije NCA Investment group, kupio je trgovinski lanac igračaka "Turbo limač". Zbog spora sa manjinskim partnerom Gorankom Fižulićem koji se vodio pred hrvatskim sudom, 29 radnji ovog preduzeća je zatvoreno. Vučićevićeva firma imala je gubitak od 40.000 evra dnevno. Privrednik iz Hrvatske je tvrdio da srpski investitor, navodno, nije ispoštovao dogovor i da mu je ostao dužan. Na kraju su sve optužbe pravno osporene, ali cena je bila previsoka.

- Za većinski paket "Turbo limača" 2011. godine inicijalno je plaćeno 18 miliona evra, a konačna šteta na početku 2012. je iznosila 22 miliona evra - kaže u razgovoru, za "Novosti", Slobodan Vučićević. - Nakon toga smo bili prisiljeni da se povučemo sa tog tržišta. To je bila najveća srpska investicija u Hrvatskoj. Do tada su svi ostali privrednici iz Srbije zajedno uložili devet miliona evra.

RADIMO PREKO SLOVENIJE

DA LI ste pokušali ponovo da investirate u Hrvatskoj nakon lošeg iskustva koje ste imali?

- Interesantno je da je "Deksiko" značajno prisutan na hrvatskom tržištu već tri godine, ali preko svoje kompanije-ćerke koja je registrovana u Ljubljani. Slovenačka firma ne može da ima nikakvih problema u Hrvatskoj. Zbog članstva u EU, Slovenija i Hrvatska su jedinstveno tržište.

o Šta je bio ključni razlog za krah vašeg investicionog poduhvata?

- Verujem da je moja poslovna odluka bila dobra i da, pod istim uslovima, ta investicija ne bi propala u nekoj drugoj državi, na primer Sloveniji, ali u Hrvatskoj jeste. Bili smo pod pritiskom nekoliko hrvatskih institucija, ali smo najviše imali problema sa sudom.

Foto A. Stanković

Oni su naknadno doneli čak šest pozitivnih presuda, ali je prva privremena mera bila ta koja je krucijalno ugrozila biznis. Na osnovu nje su nam oduzeti, bez suočavanja sa činjenicama i bez mogućnosti na žalbu, atributi vlasništva nad kupljenom kompanijom i onemogućeno nam je da radimo čitavih 28 dana. Zbog takve sudske nelogičnosti je nastala nepopravljiva ekonomska šteta po kompaniju.

o Kakvim ste još pritiscima bili izloženi?

- Dvojicu kolega iz firme "Deksiko" koji su iz Srbije došli u "Turbo limač" da poprave kompjutersku opremu, policija je uhapsila zato što nisu imali dozvole za rad u Hrvatskoj.

To se nigde ne dešava kada kadrovi obilaze sestrinske kompanije. Ali nama se, eto, u Hrvatskoj desilo.

o Niste krili ogorčenost zbog izostanka bilo kakve reakcije tadašnjeg državnog rukovodstva Srbije.

- Izgubljeni novac je zarađen u Srbiji na najčistiji način, i kao takav investiran je u Hrvatsku. Srbija kao i svaka država u svetu, ima interes i obavezu, ako ne da podstiče, a ono bar da svojim autoritetom zaštiti investicije svojih privrednika u okolnim zemljama. Država baš ništa nije uradila da pomogne, a imala je za to i te kako mnogo instrumenata i kapaciteta.

o Šta je rešenje za bolje poslovne odnose, imajući u vidu da postoji određena diskriminacija prema kapitalu iz Srbije?

- Diskriminacija postoji i uvek će je biti u nekom stepenu. Zato je, pored dogovora između privrednih subjekata, neophodno i razumevanje političkih elita kako bi se diskriminacija svela na što manji nivo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)