STAKLARA U STEČAJU: Privredni sud otvorio postupak nad paraćinskom fabrikom

S. B.

23. 09. 2020. u 08:50

PRIVREDNI sud u Kragujevcu otvorio je stečajni postupak nad Srpskom fabrikom stakla zbog trajne nesposobnosti plaćanja.

СТАКЛАРА У СТЕЧАЈУ: Привредни суд отворио поступак над параћинском фабриком

Foto N. Fifić

Računi ove fabrike u blokadi su od marta 2018. godine. Prvo poverilačko ročište zakazano je za 22. oktobar, a za stečajnog upravnika određen je Saša Jovanović iz Paraćina. Sud je pozvao poverioce da prijave svoja obezbeđenja i neobezbeđena potraživanja u roku od 60 dana.

Foto arhiva V. N.

SFS je u bankrot pokušala da otera čačanska firma "Veksilum Balkan", krajem 2018. godine. U februaru naredne zahtev za pokretanje stečaja podnela je sama staklara, ali je uz njega priložila unapred pripremljen plan reorganizacije. Kako nisu ispoštovali dinamiku isplate dugova, stečaj je septembra prošle godine zatražio "Srbijagas". To je na kraju pošlo za rukom beogradskoj firmi "Remontenerdži", kojoj je ovo javno preduzeće ustupilo potraživanja.

PROIZVODE STRUJU

PREDUZEĆE "Remontenerdži" osnovano je 2016. godine. Osnovna delatnost im je, kako piše na internet prezentaciji, proizvodnja električne energije. Još stoji da su nastali iz porodične firme "D-kompani", koja posluje od 1994. godine, kako bi proširili poslovanje.

"Srbijagas" je zahtev za stečaj pravdao činjenicom da je staklara UPPR-om priznala da im duguje 487,6 miliona dinara, u klasi D dugovanja i još 75,6 miliona koja su u klasi A. U sporna potraživanja su svrstali 3,6 milijardi dinara, od kojih je potvrđena nepuna milijarda odlukom Privrednog suda u Novom Sadu. Od kraja 2018. godine, kako je tvrdio "Srbijagas", staklara je bila dužna da im vraća svakog meseca po 55 miliona dinara, što nisu uspeli. "Srbijagas" je, međutim, 7. februara ove godine sklopio ugovor sa "Remontenerdži" i uspupio im potraživanja. Tako je ova beogradska firma, novi poverilac, 16. jula predala još jedan zahtev za pokretanje stečaja. "Srbijagas" je "Remontenerdži" prenela obezbeđeno potraživanje od 8,5 miliona evra i neobezbeđeno od 4,3 milijarde dinara, koje sa kamatama i troškovima dostiže 5,3 milijardi dinara.

Sama Srpska fabrika stakla povukla je 28. jula predlog za pokretanje stečajnog postupka sa unapred pripremljenim planom reorganizacije. Tek tada su se stekli uslovi da sud razmatra uvođenje stečaja. Tako je Privredni sud u Kragujevcu početkom avgusta odbacio zahtev "Srbijagasa", jer je on, u međuvremenu, ustupio svoja potraživanja, ali je po zahtevu novog poverioca "Remontenerdži" pokrenuo prethodni stečajni postupak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)