KORPE PERU, KAD SE SETE: Kupci se žale na loše higijenske uslove u u trgovinskom lancu Aman

E. P. K.

24. 09. 2020. u 19:08

КОРПЕ ПЕРУ, КАД СЕ СЕТЕ: Купци се жале на лоше хигијенске услове у у трговинском ланцу Аман

Foto Ilustracija V. N.

ISTRAŽIVANjA pokazuju da su na spisku najprljavijih predmeta koji su prepuni mikroorganizama - korpe i kolica za nošenje robe u trgovinama.

Ova tema posebno je aktuelna poslednjih meseci, kada svi stručnjaci apeluju na pojačane higijenske mere zbog virusa korona. Onda i ne čudi što se našoj redakciji poslednjih nedelja javilo nekoliko kupaca koji su primetili da su korpe u radnjama trgovinskog lanca "Aman" prljave. Potrošači tvrde da su fleke od jogurta, mrlje od hrane, voća, povrća, papiri i kese, uobičajena slika koja se može videti na ovim predmetima u koje potrošači stavljaju kupljene namirnice.

Lekari upozoravaju da je zbog velikog broja ljudi koji koriste korpe u prodavnicama, njihovo održavanje veoma važno, a naročito u vreme epidemije.

- Uvek stavljam rukavice kada odlazim u radnju, ali vidim da većina kupaca to ne radi. Pratim kakvo je stanje u prodavnici u Mirijevu i vidim da danima ne brišu korpe - kaže čitateljka I. M. - Ne samo da se u njima mogu naći tragovi prosutih namirnica, mrve, računi, već su neretko i lepljive od prosutog soka ili neke druge tečnosti. Često se dešava da su u njima i fleke od prosutog i osušenog jogurta. To je stvarno nedopustivo. Očekivano je da, makar sada kada je oprez važan, pojačaju higijenske mere!

Prijave na mejl

PRIJAVE nehigijene u objektima pod sanitarnim nadzorom se mogu dostaviti putem Kontakt-centra republičkih inspekcija Vlade Srbije i na mejl adresu Odeljenja sanitarne inspekcije sanitarna.odeljenje@zdravlje.gov.rs.

Sanitarna inspekcija u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji obavlja redovne i vanredne terenske nadzore u objektima pod sanitarnim nadzorom između ostalog i u objektima za promet hrane i vanredne terenske nadzore u zajedničkim akcijama sa inspekcijama drugih ministarstava i lokalne samouprave.

Plan nadzora sačinjen je na osnovu procene rizika za objekte pod sanitarnim nadzorom za svaku vrstu delatnosti. U vanrednoj situaciji, kao što je aktuelna, nadzor se obavlja prema prioritetima u skladu sa procenjenim stepenom rizika.

Kako kaže, čak se i na kolicima, koja su od metala, vidi da nisu prebrisana nedeljama, pa su na delovima koji su plastični i crvene boje upadljive masne crne fleke od prljavih prstiju. Da se očigledno korpe u marketima, koje svakodnevno idu od ruke do ruke, retko peru, smatra i žiteljka Novog Beograda Vanja M.

- Posebno mi smeta taj odnos koji se nama kupcima, ulaskom u prodavnice servira: "Ovo je radnja sa nižim cenama, povoljnijom robom, pa se zato toleriše neurednost" - smatra ova čitateljka našeg lista. - Iskreno, upravo zbog prljavih korpi, često istrulelog voća na rafovima, neurednih polica, izbegavam prodavnicu ovog lanca, iako mi je najbliže zgradi u kojoj živim. Čak i kada znam da ću u "Amanu" da kupim robu po nižoj ceni nego u ostalim trgovinama, često ga zaobiđem, pre svega zbog loše higijene.

Foto Ilustracija V. N.

Uprkos Uredbi o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, koja predviđa pojačanu higijenu u prodavnicama i akcenat stavlja upravo na čistoću svega što dolazi u dodir sa rukama, mnogi trgovci se o ovaj savet oglušuju!

"AMAN": ČISTIMO SVAKOG DANA

U TRGOVINSKOM lancu "Aman" tvrde da maksimalno posvećuju pažnju higijeni u prodavnicama.

- Radi se čišćenje celih objekata svakog dana, pa samim tim i stvari u objektu - kaže Nemanja Petrović iz "Amana".

- To je potrebno ponoviti svaki put kada se vidi da je došlo do nekog prljanja bilo čega u maloprodajnom objektu i oko njega. To radimo pogotovo danas, kada imamo zajedničku borbu protiv virusa korona. U saradnji sa nadležnim ustanovama, pomoću njihovih saveta, usvojili smo mere zaštite u slučaju vanrednog stanja usled epidemije, koja postoji već duže vreme i čije se poštovanje strogo kontroliše.

U Sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja kažu da, po Zakonu o sanitarnom nadzoru, njihovi inspektori kontrolišu opšte sanitarne uslove i higijensko stanje u objektima za promet hrane i predmeta opšte upotrebe. Tokom avgusta, obavljena su 1.254 inspekcijska nadzora u ovim objektima. Doneto je 243 rešenja za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i podneto 17 zahteva prekršajnim sudovima za pokretanje prekršajnog postupka.

- Obavezno je održavanje higijene prostorija, uređaja, opreme, nameštaja, pribora namenskih prevoznih sredstava, higijene radne odeće i obuće zaposlenih, kao i preduzimanje drugih higijenskih i protivepidemijskih mera u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, a u skladu sa aktuelnom situacijom u skladu sa svojim planom sprovođenja dobre higijenske prakse - kažu u resornom ministarstvu.

- To važi za prostorije, postrojenja, uređaje, pribor i opremu, kojoj pripadaju i korpe.

Foto Ilustracija V. N.

Foto Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Alex

25.09.2020. 00:39

U Aman prodavnicama nisu prljave samo korpe, sve je prljavo, zamazano i ulepljeno. Na odeljenje delikatesa dodju iz magacina i neopranim rukama hvataju i seku subomesnato. Niko ne ume tanko i lepo da isece. Taj direktor obmanjuje javnost ako tvrdi da peru svakog dana. Izgleda radnja kao da nikad ne peru nista.

Branjo

25.09.2020. 07:11

To je tačno. Ali nije samo Aman jer i u većini ostalih marketa je isto ili slično. O tome da više ni u jednom nema dezo barijera a ni sredstvo za dezinfekciju ruku...

Junik

25.09.2020. 07:35

Mi koji stalno koristimo usluge trgovine Amana svedoci smo da je mnogo i drugih profesionalnih manjkavosti u ovim radnjama. Kao jednaod mnogih je da je na rafovima jedna cenadok je na sifri koju izcitava kasa druga cena sto mnogi stariji sugradjani ne primeta i misljanja su da je roba jeftinija a ustvari je skuplja od drugih ponudjaca. Prljavo po svim delovima radnje od podova, rafova, korpi i kolica. Iz licnog razgovora sa ljudima u Becmenu je naj uredjeniji Aman dok su drugi aman zaman.