AMERIČKI STRUČNJAK: DFC nije banka koja će tek tako deliti novac, SAD žele da se nadmeću sa Kinom oko ulaganja u Srbiji

Tanjug

26. 09. 2020. u 11:14

DžON Sejlor, saradnik američke Nacionalne asocijacije okružnih izvoznih saveta, izjavio je, komentarišući ekonomski sporazum koji su Beograd i Priština postigli početkom septembra u Beloj kući, da je veoma važno što se američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) aktivirala u regionu.

АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАК: ДФЦ није банка која ће тек тако делити новац, САД желе да се надмећу са Кином око улагања у Србији

Foto DFC

Sejlor, koji je bio jedan od osnivača i predsednik Američko-srpskog poslovnog saveta, rekao je za Glas Amerike da političari mogu biti usijane glave koje govore šta god im padne napamet, ali da će na kraju poslovni ljudi doprineti da stvari funkcionišu.

Osvrćući se na kineska ulaganja u Srbiji, Sejlor je ukazao da Sjedinjene Države žele tu da uskoče, pojačaju angažman i nadmeću se sa kineskom stranom.

"Poznato je da je Srbija deo kineske inicijative 'Pojas i put'. Da je ta zemlja pokazala interesovanje i otpočela ulaganje u železničku mrežu Srbije. Između ostalog postavilo se pitanje da li bi i kako SAD mogle tome da doskoče... Formiranjem DFC-a stvoreno je telo koje bi to moglo učiniti. Očigledno je da je Kina za svoju inicijativu opredelila značajne sume novca, Sjedinjene Države ne raspolažu takvim svotama, ali ovo je prvi korak", naglasio je Sejlor.

On je dodao da je potrebno shvatiti da je američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) u stvari razvojna banka SAD i da će u svakom projektu ravnopravno učestvovati, odnosno ulagati novac kao partner.

"Ovde je ključna uključenost investitora - da li svi doprinose adekvatno? Taj kriterijium je potrebno zadovoljiti da bi se obezbedila dugoročna održivost. Tako da će svaki predloženi projekat biti detaljno proveren u kancelariji DFC-a u Beogradu - da bi bila utvrđena tačna uloga srpskih partnera. DFC nije banka koja će tek tako deliti novac bez ikakvih garancija - po sistemu imamo pare evo vam ih", rekao je Sejlor.

Govoreći o tome koliki je značaj otvaranja kancelarije DFC u Beogradu, Sejlor je ukazao da je to veoma ozbiljna stvar.

"Ako se pitate koliko je takvih kancelarija otvoreno širom sveta... Verujte - ne previše", rekao je on.

Sejlor je dodao da se, kada je čuo da se to dogodilo, iznenadio, jer otvaranje te kancelarije, kako je istakao, govori mnogo toga.

Znate, mislim da je sve to povezano sa angažmanom ambasadora Ričarda Grenela, koji je i specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije predsednika SAD. Otvaranjem kancelarije SAD pokazuju ozbiljnost", naveo je Sejlor.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije