TRGOVCI STRUČNI I ZA PRANjE: U butiku Botega del Sarto odbili reklamaciju bez testiranja odeće

V. N.

01. 10. 2020. u 17:53

ТРГОВЦИ СТРУЧНИ И ЗА ПРАЊЕ: У бутику Ботега дел Сарто одбили рекламацију без тестирања одеће

Novosti

DA je kupac često prepušten volji trgovaca pokazuje i slučaj našeg čitaoca N. M. koji je u butiku "Botega del Sarto" u autlet centru u Inđiji kupio četiri majice istog modela, različitih boja.

Već na prvom pranju majice su se malo skupile i skratile u dužinu za oko pet centimetara, pa više nisu mogle da se nose. Pokušao je da reklamira, ali je reklamacija odbijena.

N. M. kaže da su majice oprane u skladu sa uputstvom na deklaraciji, na 30 stepeni, ali su u radnji tvrdili da nisu pravilno održavane, bez ikakvog dokaza za to.

- Tri majice sam nosio, a četvrtu sam vratio neobučenu. Samo za nju su mi vratili novac - kaže N. M. - Za ostale su rekli da su oprane na većoj temperaturi, što nije tačno. Majice nisu uputili u neku firmu koja se bavi kontrolom kvaliteta, koja bi procenila ko je u pravu, već su "odokativno" procenili na koliko stepeni su oprane. Rekli su mi da mogu da se žalim centrali u Italiji.

I naša redakcija probala je da dobije obrazloženje za ovaj slučaj u srpskom predstavništvu kompanije. Uputili su nas na centralu u Italiji, pa smo na više mejl adresa firme "Botega del Sarto" uputili pitanja o ovoj reklamaciji. Ni posle više od mesec dana nismo dobili odgovor.

- Sve se svodi na to da mušterija u ovoj radnji nikako ne može da bude u pravu - kaže naš čitalac. - Prodavačice su bile ljubazne i pune razumevanja, ali nemoćne da bilo šta urade protivno politici kuće za koju rade, koja očigledno nije zainteresovana za poštovanje prava kupaca.

KVALITET

- RAČUNAO sam na italijanski kvalitet robe, ali sam se prevario - kaže N. M. - Majice su bile na 70 odsto popusta i kupljene su za oko 2.300 po komadu. Prva cena bila je veća od 7.000 dinara za jednu majicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Ja011

02.10.2020. 05:30

Prvo treba znati sta je Outlet.To nije roba dobrog kvaliteta,manje kvalitetna od originala u normalnoj prodavnici.Proizvodi se jeftino u aziji ,dok original koji se proizvodi kvalitetno za normane prodavnice kompanije ,ima sasvim drugi kvalitet.U strici sam...

Aleksandar

02.10.2020. 06:23

Svaka roba podleze kontroli kvaliteta pre nego se pusti na trziste, narocito ako dolazi iz poznatog izvora. Ne mogu prodavci da kontrolisu svaku vracenu majcu. to se u Americi regulise tako sto se roba menja bez pitanja. Na zalost kod nas svest jos uvek nije na tom nivou i bilo bi velikih zloupotreba toga.

Bole

02.10.2020. 09:19

Došla unuka sa roditeljima kod bake i deke i svi za stolom i jedu, a unuka pita baku:" bako, jel imas vaj-faj?", A baka odgovara:" ćuti dete i jedi sta ima na stolu i ne izmišljaj." Tako i ovaj hoće da se žali centrali u Italiji. Roba koja stiže kod nas je najgoreg kvaliteta, zato kupiš običnu majicu za 7-8 eura, Turska, Kina ili domaća i nosiš jedno leto i ćao. Posle daš mami ili ženi da brišu patos sa njom. Krpa(majica) je na kraju ipak samo krpa. Ali bitno je da piše Djordje-Armani i dolče gob(v)ana.

Nikola

02.10.2020. 10:42

Ja sam reklamirao patike u Sport Vision radnji (nemojte da cenzurisete) i bio sam odbijen uz obrazlozenje da je patika (peta) testirana na habanje i ocenjena da ima vrlo dobru otpornost. E to ne bi bio problem da ne pise "testiranje radjeno na novom uzorku". To prakticno znaci da je patika (mozda) testirana pri uvozu i to sto je ona bila "vrlo dobro otporna" ne znaci da je to slucaj i sa parom koji je meni zapao i da taj par nije bio felerican. Zalio sam se i trazio izvestaj licencirane laboratorije za konkretno moju patiku, ali sam opet odbijen. Uz vracene patike su mi dali i kopiju izvestaja Jugoinspekta, koji u mom slucaju ne znaci nista, jer se ne odnosi na moje patike. Ja znam da sam ja u pravu i oni znaju da sam ja u pravu, ali isto tako znaju da 99% nas se nece obratiti sudu. Zakon kaze da do 6 meseci proizvodjac-prodavac dokazuje da proizvod nije bio felerican, posle 6 meseci kupac da jeste. Dakle za patike stare 4 meseca nisu pruzili nikakav dokaz (iako sam trazio), bukvalno ignorisu zakon, app, a uglavnom prodje.

Sandra

04.10.2020. 19:45

Odavno vec od italijnskog kvalitet nije ostalo ni i. Ali zato su postali sa krizom jos veci prevaranti nego sto su bili. Nekad su manje zvucne i jeftinije marke vise kvalitetne nego naduvani brendovi.