KAZNA “ZIĐINU 400.000 DINARA: Kinezi iz Bora nepravosnažno osuđeni zbog zagađenja vazduha

V. Đ.

02. 10. 2020. u 22:23

PRIVREDNI sud u Zaječaru osudio je kinesku kompaniju "Ziđin", strateškog partnera RTB "Bor", na kaznu od 400.000 dinara zbog zagađenja iz topionice novembra prošle i januara ove godine.

КАЗНА “ЗИЂИНУ 400.000 ДИНАРА: Кинези из Бора неправоснажно осуђени због загађења ваздуха

Topionica bakra "Ziđina"

Uz to, na kaznu od 50.000 dinara prvostepeno je označen krivim i Boban Todorović, jedan od rukovodilaca u tom metalurškom agregatu.

Međutim, "Ziđin" je na ovu presudu uložio žalbu, uz obrazloženje da je za zagađenje kriva zastarela tehnologija. Na ovu odluku žalilo se i Osnovno javno tužilaštvo u Zaječaru, koje je postupalo po žalbi građana, pa će poslednju reč dati Privredni apelacioni sud u Beogradu, kojem je predmet dostavljen 21. septembra.

Borani su u tužbi naveli da Kinezi, nakon što su zagađenje pojavilo, nisu reagovali u skladu sa zakonom i obustavili proizvodnju, dok predstavnici "Ziđina" navode da su uvek obustavljali proizvodnju kada je zagađenje "iskakalo" iz dozvoljenih vrednosti, ali su se i branili time da su samo u ekologiju investirali više desetina miliona dolara, ali da je za dugoročne rezultate potrebno vreme, kao i da su zatekli loše stanje u borskoj topionici, iako je taj pogon, kao nov, u rad pušten 2014.

Prema Zakonu o zaštiti vazduha, kazna za "Ziđin" je mogla da bude i mnoga veća - do tri miliona dinara, uz kaznu srazmernu učinjenoj šteti, ali je sud u obzir uzeo olakšavajuće okolnosti: kompanija ima više zaposlenih radnika, do sada nije osuđivana, pri čemu je društveno odgovorna i nastoji da preduzme mere za smanjenje zagađenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

PODACI AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Za podsticaje regionalnog razvoja 282,6 milijardi dinara