BEOGRAĐANKA U "MAKSIJU" PRONAŠLA BAJATE VIRŠLE: Cena bila snižena, a nigde nije pisalo da je to zbog isteka roka

V. N.

08. 10. 2020. u 19:08 >> 19:08

ČITATELjKA N. R. iz Beograda je javila redakciji "Potrošačke korpe" da je 4. oktobra u velikom "Maksiju" u Mirijevskom vencu 23 u Beogradu pronašla suhomesnate proizvode sa isteklim rokom trajanja.

БЕОГРАЂАНКА У МАКСИЈУ ПРОНАШЛА БАЈАТЕ ВИРШЛЕ: Цена била снижена, а нигде није писало да је то због истека рока

Foto. "Novosti"

Wudy party viršle u pakovanju od 240 grama bile su sa rokom trajanja do 3. oktobra.

- Bila sam dan ranije u istoj radnji i videla da viršlama ističe rok i zbog toga ih nisam ni kupila. Ali, nisam bila sigurna da li se proizvod sme prodavati i na taj datum koji je ispisan na ambalaži - objašnjava N. R. - Sutradan sam drugim povodom otišla u istu radnju i proverila da li je proizvod sklonjen iz frižidera. Tada su ostala samo još dva pakovanja, iako ih je prethodnog dana bilo desetak, što znači da su ih u međuvremenu drugi potrošači kupili, a pitanje je da li su shvatili da bi trebalo da ih pojedu istog dana. Kada sam rekla radnicima da u frižideru imaju sporni proizvod, oni su preostala dva pakovanja sklonili bez ikakvog komentara i objašnjenja.

N. R. ističe da je cena viršli bila snižena, ali nigde nije pisalo da je to zbog isteka roka. Tačnije, popust je datiran od 24. septembra do 7. oktobra, a proizvodu je rok isticao četiri dana ranije.

U ovom trgovinskom lancu navode da je rok trajanja za kategoriju viršli do dva meseca, a da proizvod može biti u prometu do naznačenog datuma trajanja uključujući i poslednji navedeni dan. Wudy party je, međutim, bio u frižideru i dan posle isteka roka.

Foto: "Novosti"

- Navedeni propust je odmah po dobijanju informacije od kupca ispravljen i preostali proizvodi su povučeni sa polica - ističu u kompaniji "Delez Srbija". - Proizvođači rade studije održivosti proizvoda zahvaljujući kojima se potvrđuju deklarisani rokovi. Kontrola svežine i roka trajanja proizvoda se obavlja u kontinuitetu svakodnevno u svakoj prodavnici. U situaciji kad je cena proizvoda snižena zbog isteka roka trajanja to se, shodno Zakonu o trgovini, dodatno komunicira na samom artiklu.

Sektor za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine

zastita.potrosaca@mtt.gov.rs

0800/103-104

U veterinarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede kažu da je, u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane, ona bezbedna u propisanom roku upotrebe, dakle i na dan njegovog isticanja. Objašnjavaju i da ne postoje uobičajeni rokovi po vrstama proizvoda, već da ispravnost namirnica određuje sam proizvođač na osnovu svojih proizvodnih postupaka kao i takozvane "studije održivosti".

Foto: V.N.

 

- Veliki trgovinski lanci imaju svoje sisteme praćenja roka upotrebe hrane koju stavljaju u promet, tako da je verovatnoća da će se tako nešto dogoditi u takvoj vrsti objekata svedena na minimum - navode u inspekciji.

SUPE I ČAJEVI

U VETERINARSKOJ inspekciji Ministarstva poljoprivrede navode da se češće dešava da upakovani proizvodi, poput supa i čajeva, ostanu na policama i posle isteka roka.

- Potrošač ne može da vidi sam proizvod i njegove organoleptičke osobine, već na pakovanju mora da pročita rok upotrebe - navode u inspekciji.

POTROŠAČKA KORPA - 73.726 DINARA

DINARA je bila prosečna potrošačka korpa za jul 2020. godine i veća je za 329 dinara nego u junu. U odnosu na jul 2019. godine nova prosečna potrošačka korpa veća je za 3,3 odsto. Minimalna potrošačka korpa za jul iznosila je 38.326 dinara. Za pokriće prosečne potrošačke korpe u julu 2020. godine bilo je potrebno 1,23 prosečnih zarada, a za pokriće minimalne korpe bilo je dovoljno 0,64 prosečne zarade.

Foto. "Novosti"

 

POVUKLI 7 TONA MESA

U VETERINARSKOJ inspekciji Ministarstva poljoprivrede navode da je za prvih devet meseci ove godine iz prometa povučeno i upućeno na neškodljivo uklanjanje više od sedam tona mesa, kao i više od tri i po tone mleka! Kriterijume nije ispunjavalo ni 34,5 kilograma ribe i 440 komada jaja.

Samo tokom septembra iz prometa je povučeno i upućeno na neškodljivo uklanjanje 1.542 kilograma mesa i proizvoda od mesa, kao i 85,2 kilograma mleka i proizvoda od mleka i 21,9 kilograma ribe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja