BEOGRAĐANKA U MAKSIJU PRONAŠLA BAJATE VIRŠLE: Cena bila snižena, a nigde nije pisalo da je to zbog isteka roka

V. N.

08. 10. 2020. u 19:08 >> 19:08

БЕОГРАЂАНКА У МАКСИЈУ ПРОНАШЛА БАЈАТЕ ВИРШЛЕ: Цена била снижена, а нигде није писало да је то због истека рока

Foto. "Novosti"

ČITATELjKA N. R. iz Beograda je javila redakciji "Potrošačke korpe" da je 4. oktobra u velikom "Maksiju" u Mirijevskom vencu 23 u Beogradu pronašla suhomesnate proizvode sa isteklim rokom trajanja.

Wudy party viršle u pakovanju od 240 grama bile su sa rokom trajanja do 3. oktobra.

- Bila sam dan ranije u istoj radnji i videla da viršlama ističe rok i zbog toga ih nisam ni kupila. Ali, nisam bila sigurna da li se proizvod sme prodavati i na taj datum koji je ispisan na ambalaži - objašnjava N. R. - Sutradan sam drugim povodom otišla u istu radnju i proverila da li je proizvod sklonjen iz frižidera. Tada su ostala samo još dva pakovanja, iako ih je prethodnog dana bilo desetak, što znači da su ih u međuvremenu drugi potrošači kupili, a pitanje je da li su shvatili da bi trebalo da ih pojedu istog dana. Kada sam rekla radnicima da u frižideru imaju sporni proizvod, oni su preostala dva pakovanja sklonili bez ikakvog komentara i objašnjenja.

N. R. ističe da je cena viršli bila snižena, ali nigde nije pisalo da je to zbog isteka roka. Tačnije, popust je datiran od 24. septembra do 7. oktobra, a proizvodu je rok isticao četiri dana ranije.

U ovom trgovinskom lancu navode da je rok trajanja za kategoriju viršli do dva meseca, a da proizvod može biti u prometu do naznačenog datuma trajanja uključujući i poslednji navedeni dan. Wudy party je, međutim, bio u frižideru i dan posle isteka roka.

Foto: "Novosti"

- Navedeni propust je odmah po dobijanju informacije od kupca ispravljen i preostali proizvodi su povučeni sa polica - ističu u kompaniji "Delez Srbija". - Proizvođači rade studije održivosti proizvoda zahvaljujući kojima se potvrđuju deklarisani rokovi. Kontrola svežine i roka trajanja proizvoda se obavlja u kontinuitetu svakodnevno u svakoj prodavnici. U situaciji kad je cena proizvoda snižena zbog isteka roka trajanja to se, shodno Zakonu o trgovini, dodatno komunicira na samom artiklu.

Sektor za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine

zastita.potrosaca@mtt.gov.rs

0800/103-104

U veterinarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede kažu da je, u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane, ona bezbedna u propisanom roku upotrebe, dakle i na dan njegovog isticanja. Objašnjavaju i da ne postoje uobičajeni rokovi po vrstama proizvoda, već da ispravnost namirnica određuje sam proizvođač na osnovu svojih proizvodnih postupaka kao i takozvane "studije održivosti".

Foto: V.N.

 

- Veliki trgovinski lanci imaju svoje sisteme praćenja roka upotrebe hrane koju stavljaju u promet, tako da je verovatnoća da će se tako nešto dogoditi u takvoj vrsti objekata svedena na minimum - navode u inspekciji.

SUPE I ČAJEVI

U VETERINARSKOJ inspekciji Ministarstva poljoprivrede navode da se češće dešava da upakovani proizvodi, poput supa i čajeva, ostanu na policama i posle isteka roka.

- Potrošač ne može da vidi sam proizvod i njegove organoleptičke osobine, već na pakovanju mora da pročita rok upotrebe - navode u inspekciji.

POTROŠAČKA KORPA - 73.726 DINARA

DINARA je bila prosečna potrošačka korpa za jul 2020. godine i veća je za 329 dinara nego u junu. U odnosu na jul 2019. godine nova prosečna potrošačka korpa veća je za 3,3 odsto. Minimalna potrošačka korpa za jul iznosila je 38.326 dinara. Za pokriće prosečne potrošačke korpe u julu 2020. godine bilo je potrebno 1,23 prosečnih zarada, a za pokriće minimalne korpe bilo je dovoljno 0,64 prosečne zarade.

Foto. "Novosti"

 

POVUKLI 7 TONA MESA

U VETERINARSKOJ inspekciji Ministarstva poljoprivrede navode da je za prvih devet meseci ove godine iz prometa povučeno i upućeno na neškodljivo uklanjanje više od sedam tona mesa, kao i više od tri i po tone mleka! Kriterijume nije ispunjavalo ni 34,5 kilograma ribe i 440 komada jaja.

Samo tokom septembra iz prometa je povučeno i upućeno na neškodljivo uklanjanje 1.542 kilograma mesa i proizvoda od mesa, kao i 85,2 kilograma mleka i proizvoda od mleka i 21,9 kilograma ribe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Mama

08.10.2020. 17:48

U EU u svim prodavnicama(narocito trgovinskim lancima) postoji zaposleni koji non stop proverava rokove na artiklima.Svaki artikal je na snizenju kad ostaje 7 dana do isteka a kad je 3 dana do isteka poklanja senarodnim kuhinjama i odmah se potrosi!Sta mi radimo -prestampamo datum!?

budja

08.10.2020. 19:40

Verujem da je previd,ja u njihovim prodavnicama uvek kupujem takve artikle i do sad su uvek stajala obaveštenja,kolika je bila stara cena, nova cena,ušteda rok trajanja...

Ruža

09.10.2020. 01:27

@budja - Ja jednom nisam videla da rok mesu ističe tog dana, i kasirka u Maxiju me je pitala da li planiram da pojedem tog dana meso. Rekla sam da je tek za sutra i onda su mi pokazali rok i zamenili meso za svežije.

dragan963

08.10.2020. 20:54

Poznata je stvar da u hrenovke ide najlošije meso, često i sa vrlo sumnjivim kvalitetom a cena ovih hrenovki (240 grama 200 dinara) je u rangu sa teletinom!!! Baš čudno!!!

Vukman

08.10.2020. 21:17

Maxi je firma koja ne pokazuje profesionalizam u svom poslu. C market je bio EU za ovaj Delez. U svim Maxi radnjama je displej na kojem bi potrošač trebao da vidi šta mu kasirka kuca i po kojoj ceni, sakriven, na mestu gde bi trebao da bude taj displej, obično je roba kojo ističe rok sa popustom 30%. Ko ne veruje neka ode i neka proveri gde se nalazi taj displej i koje je veličine? Cene podižu svaki dan 2, 5, 10 dinara, sramota.

Mama75

08.10.2020. 21:19

Nista novo sto se tice proizvoda sa isteklim rokom.Ja sam kupila mleko moja kravica koje nije bilo na snizenju sa isteklim rokom od 20 dana.Ne gledajuci datum dam detetu da popije jer sam usla u Maxsi prodavnicu a ne na pijacu.Tek kada je popilo videla..