ĐETIĆIMA OMILJENI KVADRATI U BEOGRADU: Društvenim mrežama kruže priče da veliki broj crnogorskih državljana kupuje luksuzne stanove u Srbiji

B. Caranović

19. 10. 2020. u 10:30

INFORMACIJE da gotovo svakodnevno Crnogorci kupuju luksuzne stanove u Srbiji, pre svega u prestonici, i to za keš, poslednjih dana su preplavile društvene mreže.

ЂЕТИЋИМА ОМИЉЕНИ КВАДРАТИ У БЕОГРАДУ: Друштвеним мрежама круже приче да велики број црногорских држављана купује луксузне станове у Србији

Foto Tanjug

Jedna je verzija da se na ovaj način peru pare koje su steknute kriminalom u susednoj državi. Od izbora u Crnoj Gori, spekuliše se i da pristalice smenjenog režima beže u Srbiju. Vlasnici agencija za nekretnine, međutim, tvrde da nije ni jedno ni drugo, već marketinški trik investitora. Tako dižu cenu svojih kvadrata.

Pričama da žitelji Crne Gore na Vračaru i drugim elitnim lokacijama kupuju dnevno od 50 do 75 stanova, možda ide naruku poslednji podatak Geodetskog zavoda da se čak 87 odsto nekretnina pazari u kešu, od toga oko 70 odsto stanova! Svega 13 odsto nepokretnosti, a manje od trećina stanova, kako svedoče podaci za treći kvartal 2020, kupuje se preko kredita. Isti izvor, međutim, pokazuje da sa svega jedan odsto u kupoprodaji stanova u Srbiji učestvuju strani državljani. I za ovaj aspekt, teorije sa društvenih mreža imaju objašnjenje, tvrdeći da se vlasnici kapitala iz Crne Gore dovijaju, pa pronalaze prijatelje u Srbiji koji umesto njih zvanično kupuju nekretnine.

Foto Tanjug

Prema analizi RGZ, promet stanova u trećem kvartalu ove godine veći je u odnosu na isti period lane. U Beogradu je porastao za 21 odsto, Nišu za 22 odsto, Kragujevcu za 20 odsto i Novom Sadu za čak 40 procenata. Samo za tri meseca ove godine, od jula do septembra, na tržištu nepokretnosti, ukupan obim novčanih sredstava iznosio je više od milijardu evra.

Najveći udeo u ukupnim novčanim sredstvima odnosio se na promet stanova - 57 procenata. Za gotovinu je kupljeno 72 odsto stanova.

GRAĐANI PAZARE, FIRME SLABO

ZA prvih šest meseci ove godine, u odnosu na isti period lane, broj prometovanih nepokretnosti opao je za 13 odsto, dok je količina novca na tržištu opala za "samo" osam odsto, u ukupnom iznosu prometa od 1,7 milijardi evra - podatak je iz analize RGZ. - Iz toga proizlazi da su u prometu bile skuplje nepokretnosti. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, na tržištu nepokretnosti, fizička lica učestvuju sa 93 do 94 odsto u odnosu na pravna koja učestvuju sa šest do sedam procenata.

Svaki kupoprodajni ugovor mora se overiti kod notara, ali kroz ove overe se, kako kaže Srbislav Cvejić iz Javnobeležničke komore, ne može videti da li su nepokretnosti plaćene kešom, kreditom i da li su vlasnici budućih stanova Crnogorci. Prema njegovim rečima, međutim, nema utisak da se na tržištu nepokretnosti išta drastično promenilo.

KRIMINAL

KRAJEM prošle godine, crnogorski mediji su pisali da se milioni evra koji su u Crnoj Gori zarađeni od kriminala masovno peru baš kupovinom stanova u Srbiji, pre svega u Beogradu, ali i na Zlatiboru. Pisalo se kako su, navodno, istražitelji ušli u trag prljavom novcu mafije iz susedne države. Navodno su kriminalci iz Podgorice, Kotora, Bara i Budve zbog ovih radnji pod policijskom istragom.

Uverenje da su spekulacije o prljavom novcu iz Crne Gore i milionskom kešu kojim svakodnevno kupuju luksuzne, velelepne stanove u Beogradu maslo investitora, deli Katarina Lazarević iz prestoničke agencije za nekretnine.

- Te priče o Crnogorcima dolaze povremeno i služe isključivo da se opravdaju "naduvane" cene stanova - kaže naša sagovornica. - Prema gotovo četrdesetogodišnjem iskustvu ove agencije, svega deset odsto nekretnina se pazari za keš, a ostatak preko kredita. Cene luksuznih, novih stanova, idu i do 10.000 evra po kvadratu. U najavi je izgradnja novog luksuznog kvarta u Novom Beogradu, između "Ju biznis" centra i hotela "Jugoslavija", koji će, osim očekivanog izgleda i kvaliteta, imati i niz "pikanterija" poput kadice za pranje nogu ljubimcima, bandži džampa na krovu, zatvorenog bazena...

Kako Lazarevićeva kaže, cene kvadrata kvalitetnijih stanova kreću se od 2.700 do 4.000 i 5.000 evra. "Obični" stanovi se kreću od 1.800 do 2.200 evra za kvadratni metar.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)