SREĆNI SMO ZBOG ANĐE, ALI NEKA NAM SE VRATI: U fabrici "PPT - Namenska" u Trsteniku, sa radnicima i "saborcima" buduće ministarke privrede

Sofija BABOVIĆ

27. 10. 2020. u 12:00

PRVI radni dan u "PPT - Namenskoj" u Trsteniku, čija generalna direktorka Anđelka Atanasković uskoro postaje ministarka privrede, zatičemo pune pogone radnika pomešanih osećanja. Iskreno se raduju zbog unapređenja "naše Anđe", kako je svi odreda zovu, ali tužni su zbog njenog odlaska. Jer, Anđa je dete "Namenske" i Trstenika. Odrasla je pored Zapadne Morave, bila je dobro dete, đak, stipendista fabrike, jedna od prvih žena sa diplomom mašinskog inžinjera.

СРЕЋНИ СМО ЗБОГ АНЂЕ, АЛИ НЕКА НАМ СЕ ВРАТИ: У фабрици ППТ - Наменска у Трстенику, са радницима и саборцима будуће министарке привреде

Foto S. Babović

I trsteničku "Namensku" i vojnu industriju poznaje u dušu. Prošla je ceo put od mašinske radionice gde je kao svež diplomac naučila zanat, preko sektora tehnologije i kvaliteta, do kolegijuma direktora i od 2014. godine, mesto generalnog direktora. Svedok je najslavnijih dana velike "Prve petoletke", odakle je potekla "Namenska", do velike krize u fabrici. Anđelka Atanasković, za koju je svojevremeno Aleksandar Vučić rekao da je "žena zmaj", spasla je trsteničku "Namensku" od sigurnog bankrota i vratila je na stare staze slave.

- Mislim da je ključ njenog uspeha što se nikada nije promenila, koju god da je funkciju obavljala u fabrici - napominje u razgovoru za "Novosti" Saša Đokić, direktor Sektora zajedničkih poslova i Anđelkin bliski saradnik. - Nikada se nije distancirala od kolega. Kao jedina žena u kolegujumu direktora, uspešno se nosila sa sedmoricom drugih rukovodilaca. U svakom trenutku ste mogli da dođete do kancelarije generalnog direktora i da vam vrata budu otvorena, što nikada ranije nije bila praksa.

Đokić dodaje da su već znali "šta se sprema" i da nasledniku verovatno neće biti lako. Iako nikada nije "centralizovala" upravljanje velikom fabrikom, ona je ličnost koja je nosila "Namensku". Da će od nje postati ime, bilo je jasno od malih nogu. To nam otkriva kolega, mašinski inženjer, direktor tehnološke pripreme u "PPT - Namenska", koji Anđelku Atanasković poznaje još od školskih dana.

- Uvek je bila dobro dete, za primer, kao i dobar učenik - priseća se Dragan Kocić, iskusni inženjer, koji je bio i komšija buduće ministarke privrede. - Upisala je vrlo zahtevan Mašinski fakultet. Završila ga je u roku. Srećna je okolnost da mlad čovek dođe u preduzeće gde se stvara nešto novo, a to je bio slučaj sa njom pre nešto više od 30 godina. Prošla je kroz sve faze i postupke i proizvodnji. I uvek se borila, za ceo Trstenik, ne samo za fabriku na čijem je čelu.

Olivera Nedeljković već 35 godina radi u "PPT - Namenska" i dugogodišnja je sekretarica direktorke.

- Nju poštujem kao predivnu ženu, direktorku, rukovodioca - kaže za "Novosti" Olivera. - Telefon joj zvoni tokom celog dana, ali se javlja se na svaki poziv. Nalazi vremena da odgovori svakom radniku, da im pomogne i službeno i privatno.

Mnogi radnici u samoj proizvodnji Anđelku poznaju duže od tri decenije. Radnik Gradomir Radović je od decembra 1985. godine u pogonima i svedoči da je još uvek aktuelna direktorka bila fantastičan saradnik i u vreme dok je radila u Sektoru kvaliteta.

- Dešavalo se da stane ispred rukovodica, a na stranu radnika, ukoliko proceni da je radnik u pravu i tu kod nje nikada nije bilo dileme - kaže nam Gradomir. - Uvek je fer i poštena. Zna da nagradi i da kazni kada treba. Zbog te pravičnosti svi je poštujemo. Zato nam i nije svejedno što odlazi, malo smo zabrinuti, ali računamo da je već izabrala saradnike kojima može da ostavi firmu.

Metalostrugar visoko složenih poslova Srđan Miletić je u pogonima 13 godina, svedoči da nikome nije svejedno što direktorka odlazi, ali da joj, naravno, želi sve najbolje.

- Od prvih dana je znam, zato nam je svima žao što ide - priča nam Gordana Lukić, metaloglodač.

Brojni sagovornici "Novosti" u fabrici podvlače da je postavljenje Anđelke Atanasković pun pogodak za privredu, jer u njoj pliva kao riba u vodi: potkovana i teorijom i praksom, sposobna, vredna, sa odličnim kontaktima u celom sistemu, uvek puna snage i poštena, bolji za ministarsko mesto nije, veruju, mogao da se nađe.

- Neka pomogne i srpskoj privredi kao što je i nama, a vratiće nam se sigurno, jer nema Anđe bez "Namenske", ni "Namenske" bez Anđe - kažu nam na rastanku radnici.

Anđelka Atanasković / Foto S. Babović

USPESI "ŽENE ZMAJA"

"Prva petoletka - Namenska" je do trenutka kada je Anđelka Atanasković preuzela rukovođenje bila bez grejanja, račun ove danas vrlo uposlene fabrike bio je u blokadi za više od 20 miliona dinara, radnicima je isplaćivano oko 20 posto plate, a samo se za struju dugovalo 50 miliona dinara! Krov je prokišnjavao. Već petu godinu fabrika posluje pozitivno, uredno plaća doprinose i nema kreditnog zaduženja. Dragocen je saradnik Vojnotehničkog instituta. Upošljavaju više od 700 radnika. Više od 30 miliona dinara investirano je u bolje uslove i bezbednost radnika na radu, u mašine, restoran... Mašinski park obnovljen je uz pomoć države i investicije od 3,5 miliona evra. Tako namenska industrija ponovo podseća na godine kada su se radili remonti i neki delovi za avione G4, "orao", "lasta"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)